Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé metody soc. práce se skupinami (KAM / 7CPMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 7CPMS - Pokročilé metody soc. práce se skupinami, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývojové etapy sociální práce se skupinami - období vzniku (1861 - 1927), období metody (1928 - 1946)2. Vývojové etapy sociální práce se skupinami - období růstu (1947 - 1963), období sjednocení a zevšeobecnění od r. 19643. Sociální práce se skupinami a její místo v mikro, mezo a makrometodách sociální práce. Diskuse metod sociální práce v kontextu mikro - mezo - makro praxe v sociální práci.4. Klíčové aspekty sociální práce se skupinami - koncept skupiny jako systému vzájemné pomoci, překážky vzájemné pomoci, skupinová dynamika, skupinová koheze, konflikt ve skupině.5. Sociální práce se skupinami vs. skupinová psychoterapie6. Etapizace sociální práce se skupinami. Seznámení s pojetími etapizací různých autorů. Význam porozumění etapizacím ve skupinové práci pro praxi. Diskuse rozdílů v etapizaci skupin v sociální práci a v psychoterapii.7. Plánování skupinové práce.8. Mainstream model sociální práce se skupinami9. Vybrané specifické/zranitelné skupiny10. Aplikace teoretických přístupů na sociální práci se zranitelnými skupinami (příklad: Na řešení orientovaná skupinová práce)11. Aplikace teoretických přístupů na sociální práci se zranitelnými skupinami (příklad: Eko-systémové perspektivy v sociální práci se skupinami)12. Vybrané dovednosti skupinového pracovníka se zaměřením na vedení/facilitaci skupinové diskuse, facilitaci skupinového rozhodování a vzdělávání13. Reflexe nastudované problematiky. Volba a aplikace teoretických přístupů na sociální práci se zranitelnými skupinami - diskuse možných teoretických přístupů, možnosti a limity, využití v praxi sociální práce.

Získané způsobilosti

Poznání a porozumění předmětu studia, porozumění metodám a technikám sociální práce se skupinamiDovednost aplikace teoretických znalostí na vybranou cílovou skupinuDovednost plánování a realizace skupinové práceSchopnost komunikace ve skupině a schopnost vést skupinuDovednost převést teoretické znalosti pro praktické využitíSchopnost být kritický i sebekritický Schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích Schopnost identifikovat problémy, zaujmout k nim postoj a nalézt řešeníSchopnost pracovat v týmu, v souladu s etickými zásadami

Literatura

Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha : SLON, 1995. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2008. KRATOCHVÍL, S. Skupinová psychoterapie v praxi, 2. doplněné vydání. Praha : Galén, 2001. Zastrow, Ch. Social work with groups. USA: Pacific Grove, 2001. KUZNÍKOVÁ, I. Sociální práce se skupinami - studijní text pro obory sociální práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2012. Yalom, I. D. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Praha: Portál, 2007. ZASTROW, Ch. H. The Practice of Social Work. Applications of Generalist and Advaced Content. Pacific Grove: Brooks/Cole, 2003. SHULMAN, L. The skills of helping: individuals and groups. Itasca: F.E. Peacock Publishers, 1992. WAYNE, J. L. COHEN, C. S. Group work education in the field. Alexandria, VA: Council on Social Work Education, 2001. HARTFORD, M. Groups in Social Work; Application of Small Group Theory and Research to Social Work Practice. New York: Columbia University Press, 1971. CARSON, C. J. Growth and development through group work. New York : Haworth Press, 2004. GARVIN, C.B., GALINSKY, M.J., GUTIERREZ, L.M. (Eds.). Handbook of Social Work with Groups. New York: Gilford Press, 2004. PAYNE, M. Modern Social Work Theory. Basingstoke: Palgrave, 2005. Hargašová, M. a kol. Skupinové poradenství. Praha: Grada, 2009. KUZNÍKOVÁ, I. a kol. Sociální práce ve zdravotnictví. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3676-1.SCHWARTZ, W. The Group Work Tradition and Social Work Practice. In Social Work with Groups. The Haworth Social Work Practice Press, 2005. WHITAKER, D. S. Using Groups to Help People. London: Tavistock/Routledge, 1989. Nedělníková, D. Úvod do sociální práce se skupinou. Ostrava: Kofoedova škola, 2004. Navrátil, P. Úvod do teorií a metod sociální práce. Brno, 2000. GELDARD, K., GELDARD, D. Working with children in groups. Basingstoke: Palgrave, 2001.

Požadavky

Znalost povinné literatury, vypracování a prezentace skupinové práce (aplikace vybraného teoretického přístupu na práci s vybranou cílovou skupinou), individuální seminární práce na zadané téma. Ústní zkouška.Povinná účast na cvičeních!

Garant

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.