Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k odborné praxi 2 (KAM / 7SEM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 7SEM2 - Seminář k odborné praxi 2, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Reflexe z odborné praxe na témata:1. Samostudium povinné literatury.2. Úvodní tutoriál: seznámení s organizací výuky (formy setkání a komunikace). Seznámení s obsahem a podmínkami absolvování předmětu. Seznámení s odbornou literaturou.3. Samostudium povinné literatury. Prostudování zadání daného cíle a formulace individuálního cíle. Sběr informací.4. Samostudium povinné literatury. Průběžné zpracování daného cíle, sběr informací.5. Samostudium povinné literatury. Zpracování první písemné práce k danému cíli, příprava prezentace a podkladů k diskusi.6. Samostudium povinné literatury. Příprava k prezentaci a diskusi vybraného tématu. Odevzdání 1. písemné práce.7. Samostudium povinné literatury. Zpracování dalších otázek daného cíle, sběr informací.8. Samostudium povinné literatury. Průběžné zpracování individuálního cíle.9. Samostudium povinné literatury. Zpracování 2. písemného úkolu.10. Samostudium povinné literatury. Příprava k prezentaci a diskusi vybraného tématu. Odevzdání 2. písemné práce.11. Samostudium povinné literatury. Příprava k prezentaci a diskusi vybraného tématu. Odevzdání písemné reflexe individuálního cíle.12. Závěrečný tutoriál: skupinová reflexe a kritická analýza poznatků z absolvovaných praxí na odborných pracovištích. Reflexe zkušeností je orientována teoriemi sociální etickými standardy sociální práce. Se studujícími budou probírána témata dle stanovených cílů učení a naplnění individuálních cílů praxe. Studující obdrží zpětnou vazbu k písemným pracím. Prezentace plnění cílů, diskuse zkušeností.13. Hodnocení činností studujících. Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

-schopnost analyzovat a kriticky reflektovat získané poznatky studujících z realizovaných odborných praxí se zaměřením na sociální práci s rodinou na odborných pracovištích státních i nestátních organizacích sociální práce.- schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- získat cit pro genderové problémy a rovné příležitosti- schopnost jednat na základě etických zásad, zhodnotit svůj pracovní výkon- získat interakční a interpersonální dovednosti a dovednosti při získávání dat a jejich analýzy- znalosti o činnostech sociálních pracovníků a organizacích v lokální síti sociálních služeb, znalosti aktuálního vývoje v dané oblasti -znalosti o dodržování mlčenlivosti a bezpečnosti práce na pracovištích při praxi- schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích, ověření si teoretických východisek sociální práce - schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informace z různých zdrojů- utváření základních profesních dovedností: schopnost komunikace na pracovišti s kolegy a klienty; schopnost porozumění klientům a jejich problémům a životním podmínkám; schopnost aplikovat metody a techniky sociální práce, rozvoj profesionální identity studujících- přijímat sociální rozlišnost a multikulturnost- osvojení si obecně pracovních dovedností v kontextu pracoviště- schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích- schopnost nezávislé práce- rozvoj kritického myšlení a analytických kompetencí v kontextu pracoviště

Literatura

VÁVROVÁ, S. Doprovázení v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0087-1.JŮN, H. Moc, pomoc a bezmoc v sociálních službách a ve zdravotnictví. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-590-5.KAHÁNKOVÁ, J. a kol. Průvodce odborným praktickým vzděláváním pro studující. 2. vyd. Ostrava, OU, 2010. BECHYŇOVÁ, V. Případové konference. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0181-6.Musil, L. Ráda bych Vám pomohla, ale .." Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno : Marek Zeman, 2004. Čámský, P. a kol. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.Časopisy: Sociální práce/Sociálna práca, Práce a sociální politika, Sociální revue, Éthum. HIGHAM,P. Social Work: Introducing Professional Practice. Sage Publications Ltd, 2006. BIRKENMAIER, J. The practicum companion for social work: integrating class and field work. Boston: Pearson Education, 2007.

Požadavky

Požadavky na studenta:80 % účast na seminářiprůběžné naplňování plánu učení písemné doklady ke stanoveným cílům učení

Garant

Mgr. Kateřina Lukešová

Vyučující

Mgr. Kateřina Lukešová