Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Koordinace a síťování zdrojů podpory (KAM / 8KKOO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 8KKOO - Koordinace a síťování zdrojů podpory, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Práce se sítěmi jako forma koordinace zdrojů. Primární, sekundární a terciární podpůrné vazby. Formální a neformální vazby. Funkce sociálních sítí.2. Sítě a síťování.3. Druhy sítí.4. Tři koncepce ve vytváření sítí: případový management, sociální podpora sítě a vytváření sítí.5. Síťová analýza.6. Realizace síťové analýzy I. - práce na modelovém příkladu.7. Realizace síťové analýzy II. - práce na modelovém příkladu.8. Metody tvorby sítí.9. Plánování vytváření sítí.10. Realizační obtíže a jejich překonávání. Obtíže na straně profesionálů.11. Realizační obtíže a jejich překonávání. Obtíže na straně klientů.12. Práce s modelovými příklady.13. Práce s modelovými příklady.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu rozumí procesu síťování jako metodě práce se zdroji pomoci a podpory, zná metody tvorby sítí, postup síťové analýzy a rozumí překážkám při koordinaci souběžné pomoci. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu si osvojí dovednosti postupů síťové analýzy, umí používat metody tvorby sítí a plánovat jejich realizaci. umí překonávat realizační obtíže při koordinaci souběžné pomoci.

Literatura

Hardcastle, D.A., Powers, P.R., Wenocur, S. Community Practice Theories and Skills for Social Workers. New York : Oxford University Press, 2004. Musil, L. Jak překonávat obtíže při zprostředkování souběžné pomoci pro klienta?. Sociální práce/Sociálna práca 1, 2012, s. 52-76, 2012. Gojová, A., Musil, L. Práce se sítěmi podpory. Encyklopedie sociální práce. Praha : Portál, 2013. Gojová, A. Sítě a síťování. In: Janoušková, K. (Ed.) Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách. Sborník studijních textů pro metodiky sociální prevence a sociální kurátory pověřené koordinační činností. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta - katedra sociální práce, 2007. Logger, C., Oxenberg, A., Peterson, B., Hervertová, V. Vytváření sítí. In Kol. autorů. Metody soc. práce s imigranty, azylanty a jejich dětmi. Praha : Triton, 2008. Kirst-Ashman, K.K., Hull, G.F. Generalist practice with organizations and communities. Chicago: Nelson - Hall Publisher, 1997. Carolan, B.V. Social Network Analysis and Education Theory, methods and aplications. London : Sage, 2013. Gilchrist, A. The Well-Connected Community. A networking Approach to Community Development. Bristol : Policy Press, 2009. Baláž, R. Využití teorie sítí při sociální práci s cizinci. Sociální práce/Sociálna práca 1, 2012, s. 92-101, 2012.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 70%. Aktivní nácvik rolí. Korespondenční úkol. Ústní zkouška.

Garant

doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.