Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Case management (KAM / 8PCAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 8PCAS - Case management, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komplexní psychiatrická rehabilitace.2. Cíle case management - základní pojmy, modely case managementu a důvody jeho vzniku.3. Praktické zásady case managementu.4. Úkoly case managementu - úvodní fáze.5. Úkoly case managementu - intervence zaměřené na prostředí.6. Úkoly case managementu - intervence zaměřené na klienta.7. Úkoly case managementu - intervence zaměřené na interakci klienta s prostředím.8. Práce v týmu v kontextu case managementu.9. Řízení case managementu.10. Kvalita služeb v kontextu managementu.11. Práce s různými cílovými skupinami v kontextu managementu.12. České a zahraniční zkušenosti case managementu, vývoj a výhledy.13. Závěrečné shrnutí a rekapitulace.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná teorie case managementu a komplexní psychosociální rehabilitace lidí dlouhodobě duševně nemocných a dalších cílových skupin, zásady práce s klientem na úrovni individuální sociální práce i práce v systému služeb. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu je dovede aplikovat modely case management do systému služeb, je schopen navázání a udržení vztahu s klientem, vyhodnocení jeho potřeb a vytváření plánu péče, je schopen intervencí zaměených na vztah klienta v prostředí, je schopen týmové spolupráce, vyjednávání, zprostředkování, monitorování a hodnocení plánu péče na úrovni jednotlivce a v systému služeb, dovede aplikovat metody case management na různé cílové skupiny postupy při zvyšování kvality péče.

Literatura

Stuchlík, J. Asertivní komunitní léčba a case management. Mladá Boleslav : Fokus Books a Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví, 2001. Kaniová, I. Case management. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. Wilken, J., Hollander, D. Komplexní přístup k psychosociální rehabilitaci. Výuková modul. Komunitní psychiatrie v praxi. Projekt MATRA III. 1999 [online] [cit. 2013-07-20] Dostupné z: http://www.fokusvysocina.cz/dokument.aspx?p=45. Komunitní psychiatrie v praxi. Projekt MATRA III. 1999 [online] [cit. 2013-07-20] Dostupné z: http:/. Pěč, O., Probstová, V. Psychózy - psychoterapie, rehabilitace a komunitní péče. Praha : Triton, 2009. MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha: Grada, 2008. BAŠTECKÁ, B. a kol. Terénní krizová práce : psychosociální intervenční týmy. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0708-X.Haasová, K. Úvod do case managementu. In. Janoušková, K. a Nedělníková, D. 2008. Profesní dovednosti terénních soc. pracovníků. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, v platném znění. 2006. Kol. autorů. Základní východiska zavedení koordinované rehabilitace zdravotně postižených v ČR. Praha : MPSV, 2012. Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, v platném znění. 2000. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. 2006. Rothman, J., Sager, J.S. Case management: integrating individual and community practice. Boston : Allyn an Bacon, 1998. Summers, N. Fundamentals of case management practice: skill for the human service. Australia : Brooks/Cole Cengage Learning, 2012. NEDĚLNÍKOVÁ, D., eds. Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. Rahn, E., Mahnkopf, A. Psychiatrie, učebnice pro studium a praxi. Praha : Grada, 2000. Vourlekis, B.S., Greene, R.R. Social work case management. New York : Aldine, 1992. SCHMIDBAUER, W. Syndrom pomocníka - Podněty pro duševní hygienu v pomáhajících profesích. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-369-X.Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha : SLON, 2009.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 80%. Realizace exkurze. Aktivní nácvik rolí. Praktický úkol. Příprava a realizace workshopu s odborníky z praxe. Písemný závěrečný test.

Garant

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivana Kaniová, Ph.D.