Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní sociální práce a plánování (KAM / 99KRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 99KRP - Komunitní sociální práce a plánování, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova:1) Komunitní práce, historie a vývoj komunitní práce, teoretická východiska a základní modely. Koncept participace v komunitní práci.2) Komunitní rozvoj, jeho výchozí body, kompetence komunitního pracovníka. Koncept mobilizované komunity, linie rozvoje a mobilizační cykly, 3 fáze komunitního rozvoje.3) Fáze I. - zapojování se. Iniciační skupina, stanovování cílů a priorit, Kahnova kritéria, metody aktivizace.4) Fáze II. - rozšiřování organizace. Samoorganizované aktivity, stimulování procesu samoorganizace, kritéria pro aktivity komunitního rozvoje.5) Fáze III. - získávání nezávislosti. Motivování a podporování lidí, podpora chodu organizace, formován hnutí, práce se sítěmi.6) Tvorba plánů, vzdělávací linie, evaluace a ukončení. Práce s příklady z praxe.7) Vymezení metody PSS/komunitního plánování v systému veřejné správy. Povinnosti obce a krajů v rámci zajištění sociálních služeb, PSS jako forma strategického plánování v regionu.8) Základní pojmy a stěžejní principy PSS, fáze PSS, role jednotlivých aktérů - zástupci zadavatele, poskytovatele, uživatele sociálních služeb, identifikace rolí a motivů k participaci na procesu u jednotlivých stran.9) Zdroje při PSS - personální, materiální, finanční, informační, organizační struktura s vymezením kompetencí, práv, povinností, způsobu komunikace a přenosu informací v rámci systému, jednací řády, základní listina, napojení systému na další složky obce (samosprávy, činnosti odborů obce).10) Analytická část procesu PSS - popis stavu regionu v oblasti sociálních služeb, sociodemografická analýza, SWOT analýza se zaměřením na popis stavu a potřeby PSS, zásady zjišťování potřeb uživatelů sociálních služeb a veřejnosti.11) Zapojování veřejnosti, uživatelů a zapojování uživatelů se specifickými potřebami do procesu PSS, metody, příklady dobré praxe.12) Stanovování vize a priorit PSS. Akční plán realizace priorit. Zpracování výstupu procesu PSS - plán rozvoje sociálních služeb, struktura, systém připomínkování a schvalování materiálu.13) Monitoring a vyhodnocování efektivity realizace plánu. Standardy kvality plánování rozvoje sociálních služeb.

Získané způsobilosti

" Schopnost porozumět základním východiskům, modelům a cílům komunitní práce." Schopnost porozumět filozofii komunitního rozvoje - konceptu mobilizované komunity, liniím rozvoje a mobilizačním cyklům." Schopnost aplikovat kompetence komunitního pracovníkav komunitním rozvoji." Dovednost realizovat jednotlivé fáze komunitního rozvoje." Dovednost vytvořit plán projektu komunitního rozvoje." Schopnost vymezit metodu komunitního plánování v systému veřejné správy, popsat legislativní ukotvení plánování rozvoje sociálních služeb (PSS)." Schopnost orientovat se v procesech strategického plánování v regionu, rozumět potřebě provázanosti PSS s dalšími strategickými materiály." Schopnost rozumět základním pojmům, principům a fázím PSS." Schopnost identifikovat a analyzovat zdroje pro PSS, charakterizovat zákonitosti funkční organizační struktury." Schopnost vymezit zákonitosti analytické části procesu, rozumět jednotlivým postupům popisujícím stav regionu v oblasti sociálních služeb, vysvětlit zásady zjišťování potřeb uživatelů sociálních služeb a veřejnosti, pracovat s výstupy, identifikovat příklady dobré praxe. " Schopnost práce s metodami zapojování veřejnosti a uživatelů služeb do PSS." Schopnost popsat tvorbu priorit a akční plán realizace priorit." Schopnost vymezit strukturu konečného plánu rozvoje sociálních služeb, vysvětlit systém jeho schvalování a zákonitosti monitoringu a vyhodnocování efektivity realizace plánu. " Schopnost analyzovat situaci PSS ve vybraném regionu s využitím aplikace Standardů kvality plánování rozvoje sociálních služeb." Schopnost zaujmout postoj, formulovat vlastní názor na základě praktické zkušenosti, navrhovat vlastní řešení identifikované problémové situace. " Schopnost formulace a veřejné prezentace na semináři.

Literatura

SCHURINGA, L. Komunitní práce a inkluze Romů. Ostrava: Radovan Goj, 2007. HOLUBEC, M.; KOŘÍNEK, R. Komunitní práce v sociálně vyloučených lokalitách - praktické návody. Praha: Člověk v tísni, 2013. Kritéria kvality plánování sociálních služeb. Metodiky pro plánování sociálních služeb. http://www.kpss.cz/index.php?art=publish&art_id=2&article=111, [cit. 4.9.2007]. HAVRDOVÁ, Z.; KOSOVÁ, J.; SVOBODOVÁ, J.; VOMLELOVÁ, A. Mít život ve svých rukou. O oblastech a postupech práce komunitního pracovníka ve vyloučených lokalitách. Praha: Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, Český západ o.s.,, 2013. KOLEKTIV. Průvodce procesem komunitního plánování sociálních služeb. Praha: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, 2004. Gojová, A. Teorie a modely komunitní práce. Ostrava : ZSF OU, 2006. ISBN 80-7368-154-4.HENDERSON, P.; THOMAS, D. N. Zručnosti komunitnej práce v susedstvách. Nitra: Centrum komunitného rozv, 2007. Bílá kniha v sociálních službách. Praha: MPSV, 2003. Eberlová, T.; Skřičková, Z. Informační materiál o zjištěných příkladech dobré praxe. Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Sociologické nakladatelství, Praha, 1997. Vasková, V., Žežula, O. Komunitní plánování věc veřejná: jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci?. Praha: MPSV, 2002. Metodiky "Deset kroků procesem komunitního plánování. Autorský kolektiv. Obce, města, regiony a sociální služby. Praha: Socioklub, 1997. úlehla. První kroky komunitního plánování. 2001. úlehla. Sociálně psychologické aspekty komunitního plánování obcí. Sociální politika, roč. 28, č. 12, str. 6 - 8. 2002. "www.kpss.cz. "www.kpss.cz. "www.mpsv.cz. "www.mpsv.cz". Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Praha : Portál, 2000. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích. Oriniaková, P., Pelcl, P., Rosecký, D. Zapojování občanů do rozvoje měst a obcí. Starosta a občané. Praha: Nakladatelství Dr. Josef Raabe s.r.o., 2002.

Požadavky

Požadavky k připuštění k zápočtu:Znalost povinné literatury, zpracování písemného úkolu, písemná zkouška s minimem 60% pro úspěšné zvládnutí zápočtového testu.

Garant

doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.Mgr. Šárka Hlisnikovskádoc. PhDr. Alice Gojová, Ph.D.Mgr. Šárka Hlisnikovská