Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s cílovými skupinami 1 (KAM / 99PC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 99PC1 - Práce s cílovými skupinami 1, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy sociální práce - Základní pojmy sociální práce a typy intervence v sociální práci. Historický vývoj sociální práce v ČR a ve světě.2. Základy sociální práce - Základní teoretická východiska ovlivňující teoretické základy soudobých metod sociální práce v ČR.3. Cílové skupiny sociální práce - Přehled skupin, identifikace příčin sociálního vyloučení jednotlivých cílových skupin osob.4. Cílové skupiny sociální práce - Vymezení druhů sociálních služeb zaměřujících se na cílové skupiny a základních principů Zákona o sociálních službách.5. Rodiny s dětmi - vymezení sociální práce s rodinou, služby pro rodiny s dětmi a sociálně-právní ochrana dětí6. Děti a mládež - v kontextu náhradní výchovné péče, syndrom CAN, děti a mládež s výchovnými a výukovými problémy, trestná činnost dětí a mladistvých.7. Etnické menšiny - Etnické menšiny v ČR, zejména národnostní menšiny dlouhodobě a tradičně žijící na našem území.8. Etnické menšiny - Specifika sociální práce s etnickými skupinami9. Obyvatelé sociálně vyloučených lokalit -Sociální a prostorové vyloučení, specifika obyvatel sociálně vyloučených lokalit a problémy, které nejčastěji řeší (bydlení, finance, zaměstnání, vzdělání a další sociálně rizikové jevy).10. Obyvatelé sociálně vyloučených lokalit - Způsoby práce a služby uplatnitelné při práci s obyvateli sociálně vyloučených lokalit.11. Lidé se zdravotním postižením - Základní pojmy vztahující se ke zdravotnímu postižení. Obecné charakteristiky potřeb lidí s postižením zrakových, sluchových, pohybových, mentálních funkcí a s kombinovaným postižením. Fyzické, sociální a psychologické bariéry prostředí.12. Lidé se zdravotním postižením - Veřejné služby se zaměřením na cílovou skupinu, zejména doprava, bydlení, zdravotní a sociální služby, vzdělávání, informační technologie, média, kultura a umění.13. Reflexe probraných témat: Přehled cílových skupin sociální práce, identifikace příčin sociálního vyloučení jednotlivých cílových skupin osob, návrhy na řešení.

Získané způsobilosti

"Schopnost porozumět základní pojmům sociální práce a typům intervencí v sociální práci. " Schopnost vnímat soudobé metody sociální práce v ČR v kontextu jejich historického vývoje a základních teoretických východisek." Schopnost charakterizovat zásadní změny v systému sociálních služeb, které přinesl Zákon o sociálních službách, rozumět jeho zásadám, orientovat se ve struktuře zákona a souvisejících legislativních normách." Schopnost porozumět specifikům práce s jednotlivými cílovými skupinami." Dovednost orientace v systému práce s jednotlivými cílovými skupinami na území regionu.

Literatura

GOJOVÁ, V., PAVLISKOVÁ, K. Etnické skupiny. Distanční text. Ostrava: Ostravská univerzita, 2009. Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2003. JANOUŠKOVÁ, K.; NEDĚLNÍKOVÁ, D. (eds.). Profesní dovednosti terénních sociálních pracovníků. Sborník studijních textů. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Zdravotně sociální fakulta, katedra sociální práce, 2008. Matoušek, O. Koláčková, J., Kodymová, P. (eds). Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. Matoušek, O. a kol. Základy sociální práce. Praha, 2001. MICHALÍK, J. a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. Praha: Portál, 2011. JEDLIČKA, J., KLÍMA, P., KOŤA, J., NĚMEC, J., PILAŘ, J. Děti a mládež v obtížných životních situacích. Praha : Themis, 2004. ISBN 80-7312-038-0.MATĚJČEK, Z., DYTRYCH, Z. Krizové situace v rodině očima dítěte. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0332-7.Šišková, T. Menšiny a migranti v ČR. Praha, 2001. Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. NEDĚLNÍKOVÁ, D. Rodiny s dětmi. In: NEDĚLNÍKOVÁ. D. (ed.) Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce. Ostrava: MPSV, s. 143-152, 2007. KRHUTOVÁ, L. Úvod do Disability Studies. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011.

Požadavky

A)Požadavky k připuštění k zápočtu:Aktivní účast na cvičeních, znalost povinné literatury, zpracování písemných úkolů.B) Písemný test s minimální 70% úspěšností.

Garant

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.Mgr. Monika Chrenková, Ph.D.Mgr. Anna Krausová, Ph.D.Mgr. Hana LukšováMgr. Marie Špiláčková, Ph.D.Mgr. Vendula Gojová, Ph.D.Mgr. Monika Chrenková, Ph.D.Mgr. Anna Krausová, Ph.D.Mgr. Hana LukšováMgr. Marie Špiláčková, Ph.D.