Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s cílovými skupinami 2 (KAM / 99PC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / 99PC2 - Práce s cílovými skupinami 2, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nezaměstnaní - Analýza stavu nezaměstnanosti v regionu, predikce jejího vývoje. Specifika regionální nezaměstnanosti. Zákon o 435/2004 Sb, o zaměstnanosti, v platném znění a související předpisy.2. Nezaměstnaní - Skupiny ohrožené ve zvýšené míře nezaměstnaností, jejich problémy a strategie. Subjekty podílející se na intervencích do situace nezaměstnaných osob. Dopady opatření pro nezaměstnané - pozitivní, negativní efekty.3. Senioři - Sociální problémy seniorů, vymezení základních pojmů.4. Senioři - Porozumění poskytování sociální pomoci seniorům s ohledem na jejich osobní autonomii.5. Lidé s duševním onemocněním - Charakteristika cílové skupiny, typy duševního onemocnění.6. Lidé s duševním onemocněním - Orientace v síti psychiatrických zařízení (zdravotních a sociálních služeb) pro lidi s duševním onemocněním, koncepce psychiatrické péče v ČR a aktuální možnosti péče o lidi s duševním onemocněním v regionu.7. Lidé závislí na návykových látkách - Základní terminologie adiktologie (oboru zabývajícím se závislostmi). Poznatky nezbytné pro práci s cílovou skupinou závislých na návykových látkách (motivace, teorie a modely užívání drog, přehled psychotropních drog a jejich účinků).8. Lidé závislí na návykových látkách - Systém péče a používané metody práce s cílovou skupinou v regionu.9. Člověk v krizi - Problematika krize v životě člověka. Příčiny a druhy psychosociálních krizí. Krizová intervence jako metoda. Rozhovor v krizové intervenci.10. Člověk v krizi - Základní formy a postupy práce krizové intervence. Krizový intervent. Krizová intervence jako služba a dostupné služby v rámci Moravskoslezského regionu.11. Lidé bez domova - Základní koncepce bydlení, metody a techniky práce s lidmi bez domova.12. Lidé bez domova - Služby pro osoby bez přístřeší z mezinárodní i regionální perspektivy.13. Reflexe probraných témat: Přehled cílových skupin sociální práce, identifikace příčin sociálního vyloučení jednotlivých cílových skupin osob, návrhy na řešení

Získané způsobilosti

" Schopnost porozumět základní pojmům sociální práce a typům intervencí v sociální práci. " Schopnost vnímat soudobé metody sociální práce v ČR v kontextu jejich historického vývoje a základních teoretických východisek." Schopnost charakterizovat zásadní změny v systému sociálních služeb, které přinesl Zákon o sociálních službách, rozumět jeho zásadám, orientovat se ve struktuře zákona a souvisejících legislativních normách." Schopnost porozumět specifikům práce s jednotlivými cílovými skupinami." Dovednost orientace v systému práce s jednotlivými cílovými skupinami na území regionu.

Literatura

Janoušková, K., Nedělníková, D. Profesní dovednosti terénních sociálních pracovníků. Ostrava: Ostravská univerzita, 2008. ISBN 978-80-7368-504-1.MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha: Grada publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2138-5.Matoušek, O. Koláčková, J., Kodymová, P. (eds). Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. KALINA, K. a kol. Drogy a drogové závislosti 1 - mezioborový přístup. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003. ISBN 80-86734-05-6.Vodáčková, D. a kol. Krizová intervence. Praha: Portál, 2004. MATĚJČEK, Z., DYTRYCH, Z. Krizové situace v rodině očima dítěte. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0332-7.MAREŠ, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha: SLON, 2006. LUX, M., MIKESZOVÁ, M., SUNEGA, P. Podpora dostupnosti bydlení pro lidi akutně ohrožené sociálním vyloučením - mezinárodní perspektiva a návrhy opatření v ČR. Praha: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., 2010. ISBN 978-80-7330-176-7.RICHTEROVÁ, B., ORGONÍKOVÁ, L. Různé cesty pomoci: Porovnání teorie a praxe sociální práce s lidmi bez domova. Krnov: Aklub, 2008. ISBN 978-80-254-1562-7.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, znalost povinné literatury, zpracování písemných úkolů, písemný test s minimálním počtem 70%.

Garant

doc. PaedDr. Oldřich Chytil, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Romana ChalupováMgr. Ivana Kaniová, Ph.D.Mgr. Eliška LindovskáMgr. Hana LukšováMgr. Romana ChalupováMgr. Ivana Kaniová, Ph.D.Mgr. Eliška LindovskáMgr. Hana Lukšová