Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bankovnictví a pojišťovnictví (KAM / BANPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / BANPO - Bankovnictví a pojišťovnictví, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní charakteristika bankovního systému. Banky a bankovní systémyCentrální bankovnictví a jeho postavení v ekonomice a bankovním systému. Základní funkce centrální banky v ČR a ve světěBankovní regulace a dohled. Základní regulační povinnosti komerčních bank. Regulace a dohled bankovních holdingových společnostíCharakteristika obchodní banky a její hlavní funkce, postavení v rámci bankovní soustavyŘízení bankovních aktiv a bankovních pasivŘízení bankovních rizikDepozitní bankovní produkty. Bankovní úvěrové produktyZajištění úvěrů a dopad na úvěrové pohledávky. Bilančně neutrální obchodyNástroje bezhotovostního platebního styku. Elektronické bankovnictvíÚvod do pojišťovnictví. Historie a dějiny pojišťovnictví . Zákon o pojišťovnictvíRiziko, analýza rizika, pojištění rizikPojistný trh jako segment fin. trhu, pojistný trh v České republice a Evropě. Regulace pojistného trhu, dozor v pojišťovnictví, transformace pojišťovnictví v České republiceZajišťovny, problematika zajištěníVěcný a investiční pojistný trh v České republice. Hospodaření pojišťovenPojistná smlouvaKlasifikace pojištění, základní typy pojištění

Získané způsobilosti

Student se orientuje v postavení a funkcích centrální banky, komerčních bank a pojišťoven. Student srovnává trendy v současném vývoji v bankovnictví a na pojistném trhu. Student uplatňuje znalosti řízení rizik a zajištění proti těmto rizikům.

Literatura

Revenda, Z., Mandel, M., Kodera, J., Musílek, P., Dvořák, P., Brada, J. Peněžní ekonomie a bankovnictví. Praha: Management Press, 2005. ISBN 80-7261-132-1.Ducháčková, E. Principy pojištění a pojišťovnictví. Praha: Ekopress, 2005. ISBN 80-86119-92-0.Dvořák, P. Bankovnictví. Skripta VŠE. Praha, 1997. Marvanová, M., Houda, M. a kol. Platební styk. ECON 1995, 1995. Čejková, V., Martinovičová, D. Pojišťovnictví. Brno: ESF MU, 2004. ISBN 80-210-3525-0.Lér, L. Regulace činnosti bank. Bankovní institut, Praha, 1997.

Požadavky

Pro přihlášení ke zkoušce je nutno odevzdat projekt.Zkouška:V celkovém součtu je nutno získat min. 55 bodů v uvedené skladbě. Celkové hodnocení: 55 - 69b. dobře70 - 85b. velmi dobře86 - 100b. výborně

Garant

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková

Vyučující

Doc.Dr.Ing. Hana FilipczykováIng. Kateřina Kořená, Ph.D.