Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a management zdravotnictví (KAM / EMZOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / EMZOK - Ekonomika a management zdravotnictví, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PřednáškyÚvod do předmětu. Základní pojmy. Ekonomická podstata zdravotnických služeb.Úloha státu při zajišťování zdravotních potřeb v podmínkách tržního hospodářství, hospodářská politika státu. Důvody státních zásahů. Nástroje hospodářské politiky.Zdravotnictví a jeho místo v národním hospodářství, výdaje na zdravotnictví, podíl výdajů na zdravotnictví vůči HDP, veřejné výdaje na zdravotnictví, hospodaření zdravotnických institucí, intsitucionální vlivy na ekonomiku zdravotnictví, modely, formy plateb, metody proplácení nákladů poskytovatelům služeb.Ekonomika zdravotnické instituce.SeminářeÚvod do managementu, pojmy, vývoj, významné osobnosti, úrovně managementu.Charakter manažerské práce, role, funkce, činnosti, vlastnosti manažera, odpovědnosti, dovednosti a požadavky, styly vedení, autorita, moc, pravomoc, delegování.Plánování.Organizování.Rozhodování.Kontrola.Korespondenční úkoly a samostudiumStudium distančního textu a odborné literatury k zadaným tématům:- Ekonomika zdravotnického zařízení. Struktura a charakter nákladů (výdajů) a výnosů (příjmů). Sazebník výkonů, konstrukce bodu.- Struktura nákladů, výnosů, výkonů a hospodářský výsledek zdravotnických institucí.- Řízení podnikových financí ve zdravotnickém zařízení.- Kalkulace ve zdravotnictví a jejich funkce.- Měření efektů a efektivnosti.- Prvky ekonomického hodnocení a metody analýzy.- Finanční management zdravotnických služeb.- Mzdy a odměňování, pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a zdravotní pojištění.- Účetnictví a statistika.- Komunikace v práci manažera. Proces komunikace, komunikační styl, dovednosti.- Informace v práci manažera zdravotnického zařízení.- Organizační kultura.- Etika v managementu. Ochrana osobních údajů ve zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních ekonomických aspektech zdravotnictví, postavení zdravotnictví v národním hospodářství ČR a jeho základních kapacitních ukazatelích. Student srovnává vztahy mezi jednotlivými subjekty na trhu poskytování zdravotních služeb. Student uplatňuje znalosti specifik managementu ve zdravotnictví.

Literatura

nullBĚLOHLÁVEK, F., KOŠŤAN, P. a ŠULEŘ, O. Management. Computer Press, a.s., 2006. ISBN 80-251-0396-X.PLEVOVÁ, I. a kol. Management v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2012. ISBN 978-80-247-3871-0.GLADKIJ, I., a kol.:. Management ve zdravotnictví. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-996-8.ZLÁMAL, J., BELLOVÁ, J., a BOHANESOVÁ, E. Podniková ekonomie a management. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1724-0.HUJDUSOVÁ, A. Podniková ekonomika. Ostravská Univerzita, 2002. LEDNICKÝ, V. Základy managementu. Ostravská univerzita, 2002. distanční text, 2002. ZLÁMAL, J., a BELLOVÁ, J. Ekonomika zdravotnictví. 1. vyd. Brno: NCONZO, 2005. ISBN 80-7013-429-1.ARMSTRONG, M.:. Řízení lidských zdrojů: nejnovější trendy a postupy. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1407-3.HOBZA, V., ASSENZA, D., a ZLÁMAL, J. Základy ekonomie: studijní texty pro denní studium na vysokých školách neekonomického zaměření. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. ISBN 80-244-1295-0.ZLÁMAL, J., a BELLOVÁ, J. Základy účetnictví pro management zdravotnictví. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2008. ISBN 978-80-244-1967-1.GROHAR-MURRAY, M. E., DiCROCE, H. R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0267-3.

Požadavky

Podmínky ukončení: 100% docházka na přednášky a semináře, aktivní účast na přednáškách a seminářích, vypracování projektu z témat managementu, ústní zkouška z ekonomie

Garant

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková

Vyučující

Doc.Dr.Ing. Hana FilipczykováDoc.Dr.Ing. Hana Filipczyková