Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitálové trhy (KAM / KATRH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / KATRH - Kapitálové trhy, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kapitálový trh, místo a úloha kapitálového trhu v ekonomice, funkce kapitálového trhu.2. Cenné papíry, druh, forma a podoba cenných papírů, druhy dluhopisů, druhy akcií.3. Burzy a mimoburzovní trhy cenných papírů, Pojem burzy, historie burzovnictví, Burza cenných papírů Praha. Druhy obchodů a charakteristické rysy obchodování na BCPP.4. Legislativní rámec českého kapitálového trhu, vznik a vývoj, řešení praktických otázek spojených s platnou právní úpravou českého kapitálového trhu, zdaňování cenných papírů.5. Regulace kapitálového trhu, regulace a samoregulace, důvody, cíle a nástroje. Úloha státu a soudobé trendy ve státní regulaci.6. Oceňování finančních aktiv, oceňování dluhopisů, současná hodnota, výnos do splatnosti, alikvótní úrokový výnos, oceňování majetkových cenných papírů, Gordonův model, účetní hodnota akcie, P/E ratio, hodnota upisovacího práva akcie, oceňování podílových listů.7. Primární emise cenných papírů, primární a sekundární kapitálový trh, zdroje financování firem v ČR, 8. Primární emise dluhopisů, organizace emise, základní parametry emise, jejich význam (underwriting, call opce emitenta, zajišťovací fond apod.)9. Primární emise akcií, organizace emise, prvotní veřejná nabídka akcií (IPO), bariéry emisí akcií na českém kapitálovém trhu.10. Metody analýz cenných papírů, technická analýza, základní principy a nástroje technické analýzy, klouzavé průměry, analýza trendů, Bollingerova pásma, Fibonacciho pásma, chartisté.11. Fundamentální analýza, makroekonomická analýza, analýza odvětví, analýza firmy.12. Psychologická analýza, Keynesova investiční psychologie, Kostolanyho burzovní psychologie, teorie bublin, teorie většího blázna, teorie efektivních trhů, srovnání analytických metod.13. Český kapitálový trh, geneze a vývoj českého kapitálového trhu, kupónová privatizace, její hodnocení a důsledky, problémy českého kapitálového trhu v polovině 90. let 20. století, současná situace a vyhlídky.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v institucích kaptálového trhu. Student srovnává jednotlivé druhy cenných papírů. Student uplatňuje znalosti různých kapitálových a investičních strategií a psychologií.

Literatura

JÍLEK, J. Finanční trhy. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1997. MUSÍLEK, P. Finanční trhy a investiční bankovnictví. Praha: ETC Publishing, 1999. MUSÍLEK, P. Trhy cenných papírů. 1. vyd. Praha: Ekopress, 2002. Zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, v platném znění.Zákon č. 214/1992 Sb., o burze cenných papírů, v platném znění.Zákon č. 15/1998 Sb., o komisi pro cenné papíry, v platném znění. BLAKE, D. Analýza finančních trhů. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1995. SHARPE, W.F., ALEXANDER, G.J. Investice. Victoria Publishing, Praha, 1994. KOHOUT, P. Investiční strategie pro třetí tisíciletí. GRADA Publishing, Praha, 2001. ROSE, PS. Peněžní a kapitálové trhy. 1. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1994. KOHOUT, P. Peníze, výnosy a rizika. Ekopress, Praha, 1998.

Požadavky

1. Aktivní účast v diskusi, úspěšné zvládnutí průběžného písemného testu je podmínkou pro účast na zkoušce2. Zkouška, která má písemnou část (test, příklady, doplňovačky a otevřené otázky) a ústní část.Zkouška:V celkovém součtu je nutno získat min. 55 bodů v uvedené skladbě. Celkové hodnocení: 55 - 69b. dobře70 - 85b. velmi dobře86 - 100b. výborně

Garant

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.