Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Investiční poradenství (KAM / XINPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / XINPR - Investiční poradenství, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Finanční plánování, investiční trojúhelník: očekávaný výnos, riziko, likvidita, jejich aplikace na podmínky osobních financí, typické cíle finančního plánování domácností, typy osobních plánů2. Systém životních rezerv, význam likvidní rezervy a pojištění3. Finanční matematika, časová hodnota peněz, aplikace na základní reálné životní situace domácnosti4. Pojistné produkty, životní a neživotní pojištění, jak se správně pojistit, nejčastější chyby klientů5. Penzijní připojištění, jeho filozofie, důchodový systém a jeho reforma, parametry penzijního připojištění v ČR, místo penzijního připojištění v portfoliu finančních produktů klienta6. Cenné papíry, základní druhy cenných papírů, dluhopisy, akcie, podílové listy7. Otevřené podílové fondy, filozofie, druhy fondů, místo otevřených podílových fondů v portfoliu domácností8. Stavební spoření, filozofie, parametry stavebního spoření v ČR, místo stavebního spoření v portfoliu finančních produktů klienta9. Bankovní produkty, vkladové a úvěrové produkty, hypotéční a spotřebitelský úvěr, kreditní karty10. Zásady tvorby portfolia finančních investic, dobrý a špatný dluh, investiční proces, diverzifikace, pravidelné investování11. Inflace, úrokové sazby, měnové kurzy a jejich vliv na finanční plánování domácností, investice do reálných aktiv12. Finanční instituce v ČR, historie a vývoj finančních institucí z pohledu osobních financí13. Finanční nezávislost, finanční svoboda, vysvětlení pojmů a jejich význam pro finanční plánování domácností, cash-flow kvadrant

Získané způsobilosti

Student se orientuje ve finančních produktech pro domácnosti, jejich výhodách a nevýhodách. Student srovnává charakter práce finančního poradce s jinými profesemi a uplatňuje znalosti zásad pro sestavení rodinného portfolia.

Literatura

nullStowers, J.E. Jak dosáhnout finanční nezávislosti. Praha: GRADA Publishing, 1996. SYROVÝ, P., NOVOTNÝ M. Osobní a rodinné finance. Praha. GRADA Publishing, 2003. KIYOSAKI, R.T., LECHTER, S.L. Bohatý táta, chudý táta. Praha: PRAGMA, 2001. KIYOSAKI, R.T., LECHTER, S.L. Cashflow kvadrant. Praha: PRAGMA, 2001., 2001. TEIGAUF, S. Fondy. Jak vydělávat pomocí fondů. Praha: Grada Publishing, 2003. KOHOUT, P. Investiční strategie pro třetí tisíciletí. GRADA Publishing, Praha, 2001. Tepper, T., Kápl, M. Peníze a vy. Praha: Prospektrum, 1994. KOHOUT, P. Peníze, výnosy a rizika. Praha: EKOPRESS, 1998. Kolektiv autorů. Životní pojištění. Praha: Grada Publishing, 2002.

Požadavky

Před vykonáním zkoušky je posluchač povinen v průběhu příslušného semestru zpracovat a odevzdat dva až tři korespondenční úkoly. Přesná formulace korespondenčních úkolů jakož i termíny zpracování jsou stanoveny na začátku semestru v rámci úvodního tutoriálu. Jejich obsahové zaměření vychází z distanční studijní opory Investiční poradenství, OU PřF 2006. Zpracované korespondenční úkoly odevzdá posluchač e-mailem ve stanovených termínech. Problematiku může posluchač konzultovat e-mailem, v rámci tutoriálů v průběhu semestru, nebo v pravidelných konzultačních hodinách vyučujícího.Předmět je ukončen kombinovanou zkouškou, ze které lze získat maximálně 100 bodů. Hodnocení výsledku zkoušky:55 - 69 bodů: dobře70 - 85 bodů: velmi dobře86 - 100 bodů: výborně

Garant

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.

Vyučující

Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.Ing. Kateřina Kořená, Ph.D.