Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy hospodaření podniku (KAM / ZAHOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAM / ZAHOP - Základy hospodaření podniku, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Třídění podniků a typologie organizací. Vývoj podniku v prostoru a čase, charakteristika malých a středních firem. Podnikatelské prostředí2. Založení podniku. Živnostenské podnikání. Obchodní společnosti3. Organizace a řízení podniku. Strategie a plánování v podniku4. Majetek podniku z hlediska jeho formy - aktiva krátkodobá (zásoby, pohledávky, peníze a krátkodobé cenné papíry, a dlouhodobá (dlouhodobý hmotný, nehmotný a finanční majetek)5. Majetek podniku z hlediska jeho zdrojů - pasiva vlastní (základní kapitál, fondy, výsledek hospodaření) a cizí (závazky, rezervy).6. Zobrazení struktury majetku podniku v rozvaze a vzájemné vazby mezi jednotlivými položkami.7. Způsoby oceňování, pořizování, spotřeby a vyřazování dlouhodobého majetku podniku.8. Způsoby oceňování, pořizování, spotřeby a vyřazování krátkodobého majetku podniku.9. Změny v kapitálové struktuře podniku.10. Náklady a výnosy podniku, výsledek hospodaření - zisk, ztráta. Charakteristika, význam, členění, vazba na majetek podniku.11. Peněžní toky, jejich obsah, využití, charakteristika a metody sledování.12. Daňová soustava ČR13. Zákon o daní z příjmů, zákon o DPH.

Získané způsobilosti

Studenti se orientují v základních ekonomických pojmech, zejména z podnikové ekonomiky, daňové soustavy, obchodního práva. Jsou schopni srovnat a charakterizovat typologii podniků, strukturu majetku podniku, získávají přehled ze základů daňové soustavy ČR, ze základů obchodního práva.

Literatura

Kovanicová, D. Abeceda účetních znalostí pro každého. Bova Polygon, Praha, 2006. ISBN 80-7273-130-0.Daňové zákony v platném znění. Obchodní zákoník. Sedláček, J. Finanční analýza podniku. Computer Press, Brno, 2008. ISBN 978-80-251-1830-6.Valach, J. a kol. Finanční řízení podniku. Praha: Ekopress, 2003. ISBN 80-86119-21-1.Blaha, Z. Jak posoudit finanční zdraví firmy. Management Press, Praha, 2006. ISBN 80-7261-145-3.

Požadavky

Zpracování projektu je podmínkou pro přihlášení ke zkoušce. Zkouška z teoretické i praktické části (příklady).V celkovém součtu je nutno získat min. 55 bodů v uvedené skladbě. Celkové hodnocení: 55 - 69b. dobře70 - 85b. velmi dobře86 - 100b. výborně

Garant

Doc.Dr.Ing. Hana Filipczyková

Vyučující

Doc.Dr.Ing. Hana FilipczykováDoc.Dr.Ing. Hana Filipczyková