Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizová intervence (KAS / 1KRIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 1KRIN - Krizová intervence, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky krizové intervence.2. Typologie krizí. Krize z hlediska trvání v čase (fáze, průběh a modely krize).3. Důsledky krize.4. Neformální zdroje pomoci v krizi. Formalizované zdroje pomoci v krizi.5. Příprava pracovníků pro poskytování krizové. Osobnost krizového. Supervize a intervize v krizové intervenci.6. Cíle, možnosti a limity distančních forem krizové intervence.7. Principy práce na lince důvěry. Typologie hovorů.8. Techniky telefonické krizové intervence - technika hovoru.9. Principy, možnosti, limity a kontext krizové intervence tváří v tvář. Charakteristiky krizové intervence tváří v tvář. Techniky krizové intervence tváří .10. Týmová práce - zásady týmové spolupráce, psychosociální síť, další vzdělávání pracovníků krizové intervence.11. Mobilní krizová intervence, krizový management. Podmínky, příprava a organizace mobilní krizové intervence.12. Specifika krizové intervence v rámci vývojové linie jedince a vývojové linie.13. Traumata a posttraumatické stresové poruchy. Intervence u klientů se suicidálními signály. Specifická témata krizové intervence.

Získané způsobilosti

- orientace v teorii příčin vzniku, dynamiky a zvládání krizových situací- schopnost vysvětlit základní aspekty krizové intervence- schopnost požít techniky a postupy různých typů krizové intervence.

Literatura

VODÁČKOVÁ, D. a kol. Krizová intervence. Praha: Portál, 2002. BROWN, T. M., PULLEN, I. M., SCOTT A. I. F. Emergentní psychiatrie. Praha:Psychoanalytické nakl., 1992. MLČÁK, Z. Emergentní psychologie a krizová intervence. Skripta. Ostrava: FF OU, 2005. KASTOVÁ, V. Krize a tvořivý přítup k ní. Praha: Portál, 2000. HONZÁK, R., NOVOTNÁ, V. Krize v životě a život v krizi. Praha: Road, 1994. ISBN 80-85385 60-00.EIS, Z. Krize všedního dne. Praha: Grada, 1994. ŠPATENKOVÁ, N. a kol. Krizová intervence pro praxi. Praha: Grada, 2004. DÖRNER, K. a kol. Osvobozující rozhovor. Psychicky nemocný v rodině. Praha: Grada, 1999. Klimpl, P. Psychická krize a intervence v lékařské ordinaci. Praha: Grada Avicentrum, 1998. VIZINOVÁ, D., PREISS, M. Psychické trauma a jeho terapie. (PTSD). Psychologická pomoc obětem válek a katastrof. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-284-X.

Požadavky

Min. 80% účast na cvičení, nácvik a ukázka vybrané krizové intervence ve dvojici (výběr a zadání intervence pro zápočet bude při zahájení kurzu).

Garant

PhDr. Daniel Štach

Vyučující

PhDr. Daniel ŠtachPhDr. Daniel Štach