Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a techniky kvanti. výzkumu v SV (KAS / 1MESV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 1MESV - Metody a techniky kvanti. výzkumu v SV, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věda vs. zdravý rozum. Teorie a empirie. Pozitivismus vs. interpretativní sociologie. Co lze očekávat od kvantitativního sociologického výzkumu. Kvalitativní výzkum. Objektivita výzkumu v sociálních vědách.2. Sociální problém, předmět výzkumu, výzkumná otázka, kooperace zadavatele a výzkumníka. Rozhodnutí o výzkumu.3. Organizace výzkumu (projekt výzkumu a jeho obsah, materiální a finanční zabezpečení).4. Model jevu (požadavky na model, redukce informací, proměnné a jejich vztahy).5. Formulace hypotéz (hypotéza, odvozování hypotéz z teorie, vztah teorie - model - hypotézy).6. Proces operacionalizace (operační definice, indikátory; validita indikátorů).7. Výběr výzkumného vzorku (požadavky na náhodný výběr; jiné typy výběru).8. Určení velikosti výběrového souboru. (Katriakovo schéma, velkost výběrového souboru a zpracování dat).9. Předvýzkum (pilotáž a sondáž, funkce předvýzkumu).10. Techniky sběru dat (dotazník: struktura dotazníku, typy otázek, požadavky na formální úpravu dotazníku; poznávací hodnota dotazníku); rozhovor (strukturovaný a nestrukturovaný rozhovor, okolnosti ovlivňující průběh rozhovoru, poznávací hodnota rozhovoru), pozorování, použití dokumentů v sociologickém výzkumu.11. Zpracování dat: základy statistické indukce, validita a reliabilita měření.12. Interpretace výsledků (výpovědi o platnosti dílčích hypotéz a hlavní hypotézy; odpověď na otázku výzkumu).13. Závěrečná zpráva, oponentní řízení (struktura zprávy, varianty zprávy, jazyk zprávy a zadavatel).

Získané způsobilosti

1. Schopnost abstraktního myšlení, analýzy a syntézy2. Schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích3. Schopnost zabývat se výzkumem na jisté úrovni4. Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informaci z různých zdrojů5. Schopnost být kritický i sebekritický6. Schopnost tvořit nové myšlenky a ideje7. Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy8. Schopnost udělat zdůvodněná rozhodnutí

Literatura

HUBÍK, S. Hypotéza. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, 2006. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Příručka pro uživatele. Praha : Karolinum, 2000. NOWAK, S. Metodologie sociologických výzkumů. Praha: Svoboda, 1975. KUBÁTOVÁ, H. Metodologie sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. KUBÁTOVÁ, H. Sociologický výzkum. Institut celoživotního vzdělávání. Olomouc: UP v Olomouci, 2006. KRÄMER, W. Statistika do vesty. Praha: Baronet, 2005. LAMSER, V. Základy sociologického výzkumu. Praha, 1966. KUBÁTOVÁ, H., ZNEBEJÁNEK, F. Základy sociologie. Univerzita Palackého v Olomouci, Filozofická fakulta, 2008. KERLINGER, F. Základy výzkumu chování. Praha : Academia, 1972. FAJKUS, B. Filosofie a metodologie vědy: vývoj, současnost a perspektivy. Praha, 2005. FAY, B. Současná filozofie sociálních věd. Praha: SLON, 2002. PETRUSEK, M. Teorie a metoda v moderní sociologii. Praha: Karolinum, 1993.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení ke zkoušce:Průběžné osvojování teoretických poznatků z povinné literatury, která je uvedena u každého tématu. B) Zpracování vlastního cvičného výzkumu.

Garant

doc. RNDr. Ivana Loučková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Ivana Loučková, CSc.Mgr. František Znebejánek, Ph.D.Mgr. František Znebejánek, Ph.D.