Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce se skupinou (KAS / 1METS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 1METS - Metody sociální práce se skupinou, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální práce se skupinou - vymezení, historický přehled, východiska.2. Výhody a nevýhody práce se skupinou. Typologie skupin, základní orientace (skupinová sociální práce, sociální práce se skupinou a skupinová terapie).3. Koncept skupiny jako systému vzájemné pomoci, překážky vzájemné pomoci, skupinová dynamika, skupinová koheze, konflikt ve skupině.4. Etapizace sociální práce se skupinou, přípravná fáze.5. Přípravná fáze - formování skupiny, výběr členů, místa setkání, otázky času, typ skupiny, "vyladění" sociálního pracovníka, jeho role a dovednosti vedení skupiny.6. Úvodní fáze - první setkání, orientace a formulace cílů, uzavření dohody, utváření vzájemných vztahů, zavádění rituálů.7. Pracovní fáze - pomoc při dosahování cílů, podněcování skupinové dynamiky, pomoc sociálnímu okolí člena skupiny reagovat na změnu. Intervence a jejich úrovně a cíle.8. Problémové situace ve skupině a strategie řešení.9. Závěrečná fáze - plánované a neplánované ukončení, kriteria ukončení, příprava klientů na ukončení, evaluace dosažení cílů, plánování budoucnosti skupiny.10. Svépomocné skupiny - specifika, cíle, role sociálního pracovníka, podpora vytváření svépomocných skupin.11. Možnosti využití sociální práce se skupinami.12. Modelování sociální práce s vybranou skupinou - příprava, formování skupiny, získávání členů, formulace a možnosti dosahování cílů atd.13. Prezentace modelů sociální práce se skupinami a závěrečná reflexe.

Získané způsobilosti

Poznání a porozumění předmětu studia, porozumění metodám a technikám sociální práce se skupinamiSchopnost komunikace ve skupině a schopnost vést skupinuDovednost převést teoretické znalosti pro praktické využitíSchopnost být kritický i sebekritický Schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích Schopnost identifikovat problémy, zaujmout k nim postoj a nalézt řešeníSchopnost pracovat v týmu, v souladu s etickými zásadami

Literatura

Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2008. Yalom, I. D. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Praha: Portál, 2007. ZASTROW, Ch. H. The Practice of Social Work. Applications of Generalist and Advaced Content. Pacific Grove: Brooks/Cole, 2003. Nedělníková, D. Úvod do sociální práce se skupinou. Ostrava: Kofoedova škola, 2004. TOSELAND, R. W., RIVAS, R. F. An Introduction to Group Work Practice. 2nd ed. Boston: Allyn and Bacon, 1995. BROWN, L. Groups For Growth and Change. New York: Longman, 1991. Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha : SLON, 1995. Rieger, Z. Loď skupiny. Praha: Konfrontace, 1998. MIDDLEMAN, R.R., WOOD, G.G. Skills for direct practice in social work. New York : Columbia University Press, 1990. KRATOCHVÍL, S. Skupinová psychoterapie v praxi, 2. doplněné vydání. Praha : Galén, 2001. OKA, T., BORKMAN, T. The History, Concepts and Theories of Self-Help Groups: From an International Perspective. The Japanese Journal of Occupational Therapy, vol. 34, no. 7, p. 718-722, 2000. SHULMAN, L. The skills of helping: individuals and groups. Itasca: F.E. Peacock Publishers, 1992.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Prezentace výsledku skupinové práce na semináři, znalost povinné literatury, ústní zkouška.

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.