Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soc. práce a lidé se zdrav. postižením (KAS / 1SOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 1SOZP - Soc. práce a lidé se zdrav. postižením, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pozice sociální práce v profesním rámci zdravotního postižení. Historické aspekty a současnost.2. Sociologické, kulturní a genderové aspekty zdravotního postižení/disability.3. Teorie, modely a typologie zdravotního postižení/disability.4. Sociální fungování jednotlivce s postižením, komplexita sociální situace. Psychologické a environmentální aspekty sociálního fungování. Koncept DfA.5. Identita jednotlivce a skupiny v kontextu vývojového a získaného postižení. Faktory utváření identity. Kopingové strategie.6. Zdravotní postižení v rodině a v partnerských vztazích. Sourozenecké konstelace. Etické otázky genetiky.7. Násilí a lidé s postižením.8. Komunitní sociální práce a lidé s postižením. Organizace osob s postižením.9. Koncept lidských práv. Integrace a inkluze. Sociální vyloučení a diskriminace. Koncept empowerment.10. Veřejná politika a lidé s postižením 1 - zdravotní a vzdělávací systém.11. Veřejná politika a lidé s postižením 2 - systém sociální ochrany lidí s postižením. Sociální péče a podpora. Politika zaměstnanosti.12. Intervence sociální práce 1 - perspektiva empowerment.13. Intervence sociální práce 2 - perspektiva empowerment.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je rozvíjení profesní kompetence v oblasti individuální a skupinové sociální práce s lidmi se zdravotním postižením. Absolvent kurzu:- dovede přijímat sociální rozlišnost - má schopnost identifikovat oblasti intervencí sociální práce ve vztahu k lidem se zdravotním postižením- má dovednost řešit problémové situace spojené s řešením životních podmínek lidí s postižením- má schopnost aplikovat teoretické poznatky v praktických situacích- má základní interpersonální a interakční dovednosti při kontaktu s lidmi s postižením - má cit pro rovné příležitosti lidí s postižením a genderové problémy ve vztahu k této skupině osob

Literatura

Antidiskriminační zákon. Národní plán podpory a integrace osob se zdravotním postižením. Národní rozvojový program mobility pro všechny. NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním: základy a předpoklady dobré poradenské praxe. Praha : Potrál, 2009. ISBN 978-80-7367-509-7.Vágnerová, M. a kol. Psychologie hendikepu. Praha : Karolinum, 2000. Krhutová, L. Sociální práce a lidé se zdravotním postižením. Krhutová, L. Sociální práce a lidé se zdravotním postižením - studijní opora OU. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením. Zákon o sociálních službách a prováděcí předpisy v platném znění. Michalík, J. a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. Praha: Portál, 2011. Allport, G. W. O povaze předsudků. Praha: Prostor, 2004. Oliver, M., Sapey, B. Social Work With Disabled People. London: Macmillan Press, 1999. Goffman, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: Slon, 2003. MURPHY, R. F. Umlčené tělo. Praha: Slon, 2001.

Požadavky

Aktivně se účastnit cvičení v rozsahu minimálně 80 % časové dotace výuky. Plnit průběžné úkoly. Zpracovat odbornou esej podle zadaných kritérií a ve stanoveném termínu. Získat minimálně 60 % bodů v zápočtovém testu.Předmět bude otevřen v případě zapsání minimálního počtu 10 studujících.

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.