Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní postižení (KAS / 1ZDPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 1ZDPO - Zdravotní postižení, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nemoc, zdravotní postižení, impairment, disabilita, hendikep, invalidita2. Historické, společenské, kulturní a politické aspekty disability3. Teorie a modely disability4. Systém koordinované rehabilitace a dlouhodobé péče5. K sociální práci s jednotlivcem v kontextu disability6. K sociální práci s rodinou v kontextu disability7. K sociální práci se skupinou a komunitou v kontextu disability8. Mezioborová komunikace - kritická místa a příležitosti9. Vybrané nástroje identifikace disability.10. Systém vzdělávání v kontextu disability - ČR11. Vybrané kapitoly ze speciální pedagogiky I.12. Vybrané kapitoly ze speciální pedagogiky II.Cíl cvičení:Prohloubit znalosti studijní látky a dovednosti aplikace formou prezentace vybraného tématu s diskusí.

Získané způsobilosti

Odborné znalostiAbsolvent/ka předmětu (1) zná rozdíl mezi nemocí, zdravotním postižením, disabilitou a hendikepem, (2) získá náhled komplexity disability z pohledu ekologické perspektivy v sociální práci, (3) orientuje se v přístupech a intervencích sociální práce ve vtahu k lidem s postižením, (4) v systému vzdělávání, speciálněpedagogických metodách a (5) v systému koordinované rehabilitace a dlouhodobé péče.

Literatura

KRHUTOVÁ. L. Autonomie v kontextu zdravotního postižení. Boskovice: Albert, 2013. kRHUTOVÁ, L. Komunikace v kontextu sociální práce s klienty se zdravotním postižením. Ostrava: Ostravská univerzita, 2013. KRHUTOVÁ, L. Sociální práce a lidé se zdravotním postižením. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Školský zákon. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením. KRHUTOVÁ, L. Úvod do speciální pedagogiky pro zdravotnické a sociální obory. Ostrava: Ostravská univerzita, 2013. Vyhláška o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných. Zákon o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob. Zákon o sociálních službách. Matoušek, Oldřich a kol. Encyklopedie sociální práce. Praha:portál. KOLÁŘOVÁ, K. (ed.). Jinakost, postižení, kritika. Společenské konstrukty nezpůsobilosti a hendikepu. Praha: SLON, 2012. NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním: základy a předpoklady dobré poradenské praxe. Praha : Potrál, 2009. ISBN 978-80-7367-509-7.MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha : Grada, 2008. NOVOSAD, L. Tělesné postižení jako fenomén a životní realita. Praha:Portál, 2011.

Požadavky

A Aktivní studium / Bodové hodnocení studijních aktivit = max. 60 bodů1. Aktivně studovat zadané zdroje - průběžně si osvojovat teoretické poznatky v rámci povinné literatury. 2. Povinně se účastnit cvičení - max. povolená absence 2 výukové hodiny (tj. 2x45 min.) 3. Povinně zpracovat 2 korespondenční úkoly. B 4. Vykonat zápočtový test/ Bodové hodnocení testu = max. 40 bodůK zápočtovému testu se lze přihlásit po splnění podmínek části A. Zápočet probíhá dle vlastní volby studenta buď písemnou formou testu (uzavřené otázky s jednou volbou správné odpovědi) nebo ústní formou. Student/ka se může zapsat pouze na jednu formu zápočtu. Kritéria pro hodnocení předmětuStudující musí získat minimálně 51 bodů ze 100 ve složení:Aktivní studium minimálně: 31 ze 60 bodů Zkouška minimálně: 20 ze 40 bodů Hodnocení zápočtu klasifikační stupnicí:100 - 51 započteno50 - 0 nezapočteno

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.