Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Identita v kontextu globalizace (KAS / 2IGLO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2IGLO - Identita v kontextu globalizace, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální a kulturní antropologie o člověku, kultuře, společností. Její vztah k jiným antropologiím (fyzické, filozofické). Přístupy k pojetí kultury. Základní úrovně výzkumu kultury. Základní paradigmata ve vývoji. Základní principy: od egocentrismu ke kulturnímu relativismu.2. Jedinec a kultura. Sociální učení, sdílení, chování, představy a postoje. Výsledky chování: materiální kultura. Výsledky chování: kulturní osobnost.3. Střet biologického a kulturního determinismu v pojetí člověka. Škola osobnost a kultura. Etologie. Sociobiologie.4. Lidská identita jako sociální a kulturní fenomén. Koncepce identity v kontextu symbolického interakcionismu. Identita jako sociální konstrukt.5. Identita, status, role. Gender v multikulturní perspektivě.6. Manželství, rodina, příbuzenské systémy v multikulturní perspektivě.7. Jedinec a sociální skupina(y). Etnická identita. Teritoriální identita.8. Jedinec a společnost. Jedinec, řad, autorita, moc. Jejich podoby v globalizovaném světě. Sociální diferenciace a stratifikace.9. Náboženství. Historické a současné podoby náboženství. Náboženství a společenská změna. Náboženství v globalizovaném světě.10. Identita a jazyk. Významy, symboly a kulturní relativismus. Narativní identita. Kognitivní antropologie. Úskalí interkulturní komunikace.11. Kulturní změna. Formy kulturních kontaktů 1. Strategie sociální komunikace a forem interkulturních vztahů. Inkluzivní identita, exkluzivní identita. Teorie konfliktů, etno-kulturní konflikty. Etnocentrismus, nacionalismus, rasismus. Diskriminace a její formy.12. Globalizace, její znaky a dopady.13. Multikulturalism, jeho znaky a dopady. Typy multikulturních společností, jejích sociální politiky (komparace). Kritika multikulturalismu. Od vzdáleného pohledu k pohledu sdílenému.

Získané způsobilosti

Student se dozví, co je kultura v pojetí různých škol sociální a kulturní antropologie, jaký je vztah mezi jednotlivcem a kulturou, jak se formuje kulturní identita, jak se projevuje v chování jednotlivců a skupin uvnitř intrakulturního prostředí nebo ve vztazích mezi různými kulturami. Dokáže kritický pracovat s pojmy multikulturalismus, multikulturní společnost. Získá dovednosti kritické reflexe a sebereflexe jako východisko vztahů k "jinému", "odlišnému". Ve svém písemném referátu procvičí osvojené poznatky, prokáže schopnost syntetizovat získané vědomosti a realizuje své interpretační a argumentační dovednosti. Během ústní prezentaci referátu s využitím jeho powerpointové aplikace student rozvíjí a ověřuje své komunikativní dovednosti a kompetence k práci s IT.

Literatura

SOUKUP, V. Dějiny antropologie. Praha: Karolinum., 2004. ISBN 80-246-0337-3.PETRUCIJOVÁ, J. Identity in Multucultural/Multilingual context. In: CiCe Guidelines, 4/2004, pp. 1-27. PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie: sociopsychologické zkoumání kultur, etnik, ras a národů. Praha: Portál, 2004. POSPÍŠIL, L. Kultura. In: Český lid, 80. Suplement. 1993. Budil, I. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. Praha : Triton, 1998. PETRUCIJOVÁ, J. Propedeutika kulturní antropologie. Ostrava: OU, 2012. Eriksen, T. H. Sociální a kulturní antropologie. Praha: Portál, 2008. Sociální a kulturní antropologie. Praha: Slon, 1993. GOFFMAN, E. Stigma: Notes on the Management of Spoiled Identity. New York: Jason Aronson, Inc., 1974. MURPHY, R.F. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha:Slon 1999. COPANS, J. Základy antropologie a etnologie. Praha : Portál, 2001. AUGÉ, M. Antropologie současných světů. Brno: Atlantis, 1994. BAUMAN, Z. Globalization : the human consequences. New York [u.a.] : Columbia University Press, 2001. JONES, A. Globalization: Key Thinkers. Cambrige, Malden: Polity Press, 2010. DÜLMEN, R. van. Historická antropologie. 1. vyd. Praha: Dokořán. GEERTZ, C. Interpretace kultur. Vybrané eseje. Praha: Slon, 2000. BENEDICT(OVÁ), R. Kulturní vzorce. Praha: Argo, 1999. PETRUCIJOVÁ, J.,FEBER, J. Multikulturalismus jako komunikační problém. Kulturně antropologický aspekt. Ostrava: PdF OU, 2005. Soukup, V. Přehled antropologických teorií kultury. Praha: Portál, 2000. WOODWARD, K. Questioning identity: gender, Class, nation. London and New York: Routledge and Open University, 2000. HALL, S., du GAY, P. (eds). Questions of Cultural identity. London: Thausand Oaks, 1996. JENKINS, R. Social Identity. London and New York: Routledge, 1996. J. X. Inda, R. Rosaldo, eds. The antropology of Globalization: a Reader. Oxford, Malden, Carlton: Blackwell Publishing Ltd. The ethnicity reader. Nationalism,Multiculturalism and Migration. Cambrige: Polity Press., 1997. BERGER, P.L., LUCKMANN, T. (1999). Sociální konstrukce reality. 1.vyd. Brno CDK.

Požadavky

1. Aktivní účast na cvičeních. 2. 60% úspěšnost průběžných písemných testů.3. Písemný úkol.4. Ústní pohovor.

Garant

doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.doc. PhDr. Jelena Petrucijová, CSc.