Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace při zdravotním postižení (KAS / 2KOMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2KOMP - Komunikace při zdravotním postižení, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Modely přístupů vůči lidem se zdravotním postiženímVerbální a neverbální komunikace ve vztahu sociální pracovník a klient:2. s postižením sluchových funkcí I.3. s postižením sluchových funkcí II.4. s postižením zrakových funkcí I.5. s postižením zrakových funkcí II.6. s duálním postižením sluchu a zraku7. s postižením motorických funkcí8. s postižením mentálních funkcí I.9. s postižením mentálních funkcí II.10. s narušením komunikačních schopností11. Augmentativní a alternativní komunikace12. Asistivní komunikační technologie13. Česká a mezinárodní legislativa ke komunikaci osob se zdravotním postižením

Získané způsobilosti

Absolvent/ka předmětu(1) zná principy a zásady kontaktu a komunikace při zdravotním postižení,(2) umí je popsat a zdůvodnit, (3) dovede je základním způsobem uplatnit v kontaktu s lidmi se zdravotním postižením.

Literatura

KRHUTOVÁ, L. Komunikace s klienty při zdravotním postižení. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, 2010. Sbírka mezinárodních. Zákon č. 155/1998 Sb., o komunikačních systémech neslyšících a hluchoslepých osob. Michalík, J. a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. Praha: Portál, 2011. Krhutová, L., Křivák, D. Interpersonální osobní asistence - studijní opora OU, Ostrava. Ostrava, Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Slowík, J. Komunikace s lidmi s postižením. Praha: Portál, 2010.

Požadavky

A Aktivní studium / bodové hodnocení = max. 60 bodů(1) Aktivně studovat zadané zdroje.(2) Povinně se účastnit tutoriálů - max. povolená absence 2 výukové hodiny za semestr (2x45 hod.).(3) Aktivně se účastnit tutoriálů - aktivní nácvik komunikačních dovedností s oporou v předchozím samostudiu teoretické povinné literatury. (4) Povinně zpracovat a ve stanoveném termínu a stanoveným způsobem doručit 3 korespondenční úkoly dle zadání v 1. týdnu výukyB Zápočtový test / bodové hodnocení = max. 40 bodůK testu se lze přihlásit po splnění podmínek uvedených v části A. Forma testu: uzavřené otázky s jednou volbou správné odpovědi. Kritéria pro hodnocení předmětu - student musí získat minimálně 51 bodů ze 100 ve složení:A minimálně 31 ze 60 bodů B minimálně 20 ze 40 bodůHodnocení zápočtu = celkový součet bodů za části A + B: 91 - 51 započteno / 0 - 50 nezapočteno

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.