Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody sociální práce se skupinou (KAS / 2METS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2METS - Metody sociální práce se skupinou, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální práce se skupinou - vymezení, historický přehled, východiska.2. Výhody a nevýhody práce se skupinou. Typologie skupin, základní orientace (skupinová sociální práce, sociální práce se skupinou a skupinová terapie).3. Koncept skupiny jako systému vzájemné pomoci, překážky vzájemné pomoci, skupinová dynamika, skupinová koheze, konflikt ve skupině.4. Etapizace sociální práce se skupinou, přípravná fáze.5. Přípravná fáze - formování skupiny, výběr členů, místa setkání, otázky času, typ skupiny, "vyladění" sociálního pracovníka, jeho role a dovednosti vedení skupiny.6. Úvodní fáze - první setkání, orientace a formulace cílů, uzavření dohody, utváření vzájemných vztahů, zavádění rituálů.7. Pracovní fáze - pomoc při dosahování cílů, podněcování skupinové dynamiky, pomoc sociálnímu okolí člena skupiny reagovat na změnu. Intervence a jejich úrovně a cíle.8. Problémové situace ve skupině a strategie řešení.9. Závěrečná fáze - plánované a neplánované ukončení, kriteria ukončení, příprava klientů na ukončení, evaluace dosažení cílů, plánování budoucnosti skupiny.10. Svépomocné skupiny - specifika, cíle, role sociálního pracovníka, podpora vytváření svépomocných skupin.11. Možnosti využití sociální práce se skupinami.12. Modelování sociální práce s vybranou skupinou - příprava, formování skupiny, získávání členů, formulace a možnosti dosahování cílů atd.13. Prezentace modelů sociální práce se skupinami a závěrečná reflexe.

Získané způsobilosti

Poznání a porozumění předmětu studia, porozumění metodám a technikám sociální práce se skupinamiSchopnost komunikace ve skupině a schopnost vést skupinuDovednost převést teoretické znalosti pro praktické využitíSchopnost být kritický i sebekritický Schopnost přizpůsobit se a jednat v nových situacích Schopnost identifikovat problémy, zaujmout k nim postoj a nalézt řešeníSchopnost pracovat v týmu, v souladu s etickými zásadami

Literatura

Hartl, P. Komunita občanská a komunita terapeutická. Praha : SLON, 1995. KRATOCHVÍL, S. Skupinová psychoterapie v praxi, 2. doplněné vydání. Praha : Galén, 2001. ZASTROW, Ch. H. The Practice of Social Work. Applications of Generalist and Advaced Content. Pacific Grove: Brooks/Cole, 2003. TOSELAND, R. W., RIVAS, R. F. An Introduction to Group Work Practice. 2nd ed. Boston: Allyn and Bacon, 1995. BROWN, L. Groups For Growth and Change. New York: Longman, 1991. Rieger, Z. Loď skupiny. Praha: Konfrontace, 1998. PLAMÍNEK, J. Řešení konfliktů a umění rozhodovat. Praha: Argo, 1994. MIDDLEMAN, R.R., WOOD, G.G. Skills for direct practice in social work. New York : Columbia University Press, 1990. ROBSON, M. Skupinové řešení problémů. Praha: Victoria Publishing, 1995. COREY, G., SCHNEIDER COREY, M., CALLANAN, P. RUSSELL, J.M. Techniky a přístupy ve skupinové psychoterapii. Praha: Portál, 2006. YALOM, I. D. Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Hradec Králové: Konfrontace, 1999. OKA, T., BORKMAN, T. The History, Concepts and Theories of Self-Help Groups: From an International Perspective. The Japanese Journal of Occupational Therapy, vol. 34, no. 7, p. 718-722, 2000. SHULMAN, L. The skills of helping: individuals and groups. Itasca: F.E. Peacock Publishers, 1992. Nedělníková, D. Úvod do sociální práce se skupinou. Ostrava: Kofoedova škola, 2004.

Požadavky

1. Tvorba a prezentace modelového příkladu sociální práce s vybranou cílovou skupinou2. Znalost povinné literatury3. Písemný test

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.