Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo (KAS / 2PRAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2PRAV - Právo, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj práva, základní právní pojmy, právní systémy. Principy právního řádu v ČR, právní odvětví2. Občanské právo - zásady soukromého práva, fyzické a právnické osoby3. Absolutní a relativní majetková práva4. Pracovní právo, účastníci pracovně-právních vztahů, pracovní poměr, jeho vznik a ukončení5. Odpovědnost v pracovním právu6. Systém soudnictví, řízení sporné a nesporné7. Civilní žaloba8. Výkon rozhodnutí a exekuce9. Oddlužení10. Trestní právo, trestný čin, okolnosti vylučující protiprávnost, mladiství pachatelé11. Trestní právo, tresty a ochranná opatření, subjekty trestního řízení12. Cizinecké právo - státní občanství13. Cizinecké právo-řízení o udělení mezinárodněprávní ochrany

Získané způsobilosti

- schopnost orientovat se v právním řádu ČR, jeho jednotlivých odvětvích- schopnost rozumět právní terminologii- schopnost aplikovat zákonná ustanovení v praktických situacích (sepis smluv, soudních podání) - schopnost vyhledat a analyzovat informace podstatné pro právní posouzení problému- schopnost pracovat s odbornou literaturou a zákony

Literatura

Občanský soudní řád, z.č. 99/1963 Sb. Občanský zákoník, z.č. 89/2012 Sb. Trestní zákon, z.č. 40/2009 Sb., trestní řád, z.č. 141/1961 Sb. Zákon o azylu, z.č. 325/1996 Sb. Zákon o nabývání a pozbývání státního občanství ČR, z.č. 40/1993 Sb. Zákon o pobytu cizinců na území ČR, z.č. 326/1999 Sb. Zákoník práce, z.č. 262/2006 Sb. Zelenka, J. a kol. Insolvenční zákon (zákon č. 182/2006 Sb.). Praha: LINDE PRAHA, a.s., 2007. Bureš,P., Drápal. L. a kol. Občanský soudní řád.Komentář. Praha: C.H.BECK, 2009. Knapp, V.a kol. Teorie práva. Praha: C.H.BECK, 1995. Jelínek, J. a kol. Trestní právo procesní. Praha: EUROLEX BOHEMIA, 2003. Šámal, P. a kol. Trestní zákoník s komentářem. Praha: C.H.BECK, 2009. Janků, M. a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha : C.H.BECK, 2006. Kosař, D.a kol. Zákon o azylu komentář. Praha: WOLTERS KLUWER, 2010. Vlčková, A. Zákon o pobytu cizinců na území ČR s výkladem. Praha: EUROUNION, 2003. Vysokajová, M., Kahle, B., Doležílek, J. Zákoník práce s komentářem. Praha: ASPI, 2007.

Požadavky

Odevzdání seminární práce v termínu sděleném vyučujícím. Odevzdání seminární práce v daném termínu, která bude hodnocena jako splněno je podmínkou pro přistoupení k písemné zkoušce. Zkouška je formou písemného testu, otevřené otázky, nutná 70% úspěšnost.

Garant

Mgr. Kateřina Cilečková

Vyučující

Mgr. Kateřina CilečkováMgr. Kateřina Cilečková