Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obec. psych. a psych. os. pro soc. prac. (KAS / 2PSYS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2PSYS - Obec. psych. a psych. os. pro soc. prac., Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam, předmět, historie a hlavní směry v psychologii.2. Psychologické disciplíny a výzkumné metody současné psychologie. Biologická a společenská podmíněnost psychiky.3. Poznávání. Paměť a učení. Fantazie a myšlení. Duševní výkonnost člověka - vlohy, schopnosti, dovednosti, nadání, inteligence.4. Emoce. Temperament.5. Všeobecné a základní otázky psychologie osobnosti.6. Determinace vývoje a formování osobnosti.7. Struktura osobnosti.8. Obsahový rozbor osobnosti I. - Temperament. Charakteristiky lidského poznávání.9. Obsahový rozbor osobnosti II. - Schopnosti. Inteligence.10. Integrativní stránka osobnosti. Vědomí. JÁ. Vůle.11. Teorie osobnosti I.- Úvod do teorie osobnosti. Psychoanalytické a neopsychoanalytické teorie. Behavioristické teorie osobnosti. Holistické a humanistické teorie osobnosti. Kognitivistické pojetí osobnosti.12. Teorie osobnosti II.- Faktorové koncepce osobnosti. Biologické teorie osobnosti. Existenciální psychologie. Chápající psychologie osobnosti.13. Poruchy osobnosti. - Duševní zdraví a duševní poruchy. Normalita osobnosti, koncepce normality. Přístupy k poruchám osobnosti v klinické psychologii a psychologii osobnosti, psychopatologické a patopsychologické přístupy k poruchám osobnosti. Neurózy - příčiny vzniku, frustrace, anxiety, fóbie, somatizace, terapeutické možnosti. Psychopatie - charakteristika, předpokládané příčiny vzniku, projevy v chování a interpersonálních vztazích, možnosti ovlivnění, prognóza.

Získané způsobilosti

V této disciplíně studenti získají znalosti základů psychologie: seznámí se se stěžejními tématy obecné psychologie a psychologie osobnosti. Naučí se porozumět základním psychickým procesům i jejich fungování v průběhu vývoje osobnosti, získají schopnost identifikovat jednotlivé roviny osobnosti, její struktury a dynamiky, budou se orientovat v jednotlivých teoretických přístupech ke studiu osobnosti. V rámci cvičení budou aplikovat teoretické znalosti, pomocí experimentu a introspekce budou analyzovat a identifikovat jednotlivé prvky ve vlastním prožívání, vědění a jednání. Budou schopni reflektovat a rekonstruovat na příkladu vlastního prožívání dynamiku osobnostních procesů a stavů.

Literatura

ŠOBÁŇ, T. Obecná psychologie a psychologie osobnosti pro sociální pracovníky. Drapela, V. J. Přehled teorií osobnosti. Praha: Portál, 1997. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha : Academia, 1995. Plháková, A. Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, 2004. Balcar, K. Úvod do studia psychologie osobnosti. Chrudim: Mach, 1991. Kohoutek, R.:. Základy psychologie osobnosti. Brno: CERM, 2000. NAKONEČNÝ, M. Motivace lidského chování. Praha : Academia, 1996. KOHOUTEK, R. Osobnost a sebepoznání studentů. Brno: Ak. Nakl., 1998. KOHOUTEK, R. Poznávání a utváření osobnosti. Brno : Akademické nakl., 2001. Čížková, J. Poznávání duševního života člověka. Olomouc: VUP, 2000. MIKŠÍK, O. Psychologická charakteristika osobnosti. Praha: FF UK, 2001. Hartl, P., Hartlová, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. ISBN ISBN 80-7178-303-.ČAČKA, O. Psychologie. Brno: Doplněk, 1997. Říčan, P.:. Psychologie osobnosti. Praha: Grada, 2007. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-414-4.BIDLOVÁ, E. Úvod do psychologie osobnosti a do sociální psychologie. Praha: ČZU, 1998.

Požadavky

A) Požadavky nutné pro přistoupení ke zkoušce:1. osvojování teoretických poznatků z povinné literatury2. vypracování a odevzdání předepsaných úkolů ve stanovených termínech (vypracování a odevzdání jedné semestrální práce)B) Písemný test

Garant

doc. Mgr. Boris Iljuk, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Boris Iljuk, CSc.Mgr. Tomáš Šobáň