Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně psychologický výcvik (KAS / 2SOVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2SOVY - Sociálně psychologický výcvik, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz probíhá blokově ve dvou dnech, aby byla zajištěna co nejlepší kontinuita a maximálně omezen vliv vnějších okolností pro zlepšení možnosti soustředit se na aktuální dění během kurzu. Kurz předpokládá absolvování předmětu Vývojová a sociální psychologie (2VYSO), je zaměřen zážitkově, soustředěn vnímání skupinové interakce, skupinového dění v uzavřené skupině studentů 3. ročníku, vede k získání základních sociálně psychologických dovedností uplatnitelných v osobním životě i v rámci profese sociálního pracovníka na konkrétním příkladě technik sociodramatu, nácviku interakce, komunikace a asertivity. Východiska zpracování jednotlivých technik jsou vzájemně propojována a vztahována k situacím v osobním i profesním životě. Výběr technik je zaměřen s ohledem na profesní orientaci studentů.Kurz je uzavřen teoretickým zpracováním jeho průběhu, skupinových a osobních interakcí a vztažením jednotlivých technik k praxi sociální práce a propojení teoretických okruhů sociální psychologie s praxí sociálního pracovníka.

Získané způsobilosti

V návaznosti na kurz Vývojová a sociální psychologie budou aplikovat teoretické poznatky z těchto disciplin v rámci sebezkušenostních technik. Pozorováním, introspekcí a analýzou procesu analyzují jednotlivé prvky sociální interakce i prožitkovou změnu v sociálním kontextu malé a velké skupiny. Seznámí se s technikami verbální a neverbální komunikace, vedením rozhovoru, s taktikou interpersonálního ovlivňování, sebeprezentace, asertivními technikami. Osvojí si základní komunikační dovedností a strategií. Kurz je veden zážitkově s důrazem na osobní angažovanost účastníků.

Literatura

KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. (Eds.). Aplikovaná sociální psychologie I. Praha: Grada, 2000. KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. (Eds.). Aplikovaná sociální psychologie II. KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. (Eds.). Aplikovaná sociální psychologie III. Watzlawick, P. Jak skutečná je skutečnost. Hradec Králové: Konfrontace, 1998. Hartl, P., Hartlová, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. ISBN ISBN 80-7178-303-.NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha : Academia, 2004. HEWSTONE, M., STROEBE, W. Sociální psychologie. Praha: Portál, 2006. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie. Praha : Grada Publishing, 2008. Watzlawick, P. Úvod do neštěstí. Hradec Králové: Konfrontace, 1994. Watzlawick, P. Všechno dobré je k něčemu zlé aneb Řešení paní Hekaté. Hradec Králové: Konfrontace, 1995. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál, 2003. ROGERS, C.R. Způsob bytí. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

1. Aktivní účast studenta na kurzu2. Schopnost vztahovat témata kurzu k sociálně psychologickým zákonitostem a praxi sociální práce

Garant

Mgr. Tomáš Šobáň

Vyučující

Mgr. František ŠmehlíkMgr. Tomáš Šobáň