Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce a lidé se zdrav. postiž. (KAS / 2SPZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2SPZP - Sociální práce a lidé se zdrav. postiž., Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pozice sociální práce v systému koordinované rehabilitace.2. Teorie, modely a typologie zdravotního postižení.3. Komplexita sociálního fungování člověka s postižením.4. Intervence sociální práce s lidmi se zdravotním postižením, klíčové koncepty.5. K sociální práci s jednotlivcem: Identita v kontextu vývojového a získaného zdravotního postižení, copingové strategie.6. K sociální práci s rodinou: Zdravotní postižení v rodině a partnerských vztazích, sexualita, etické otázky genetiky.7. Násilí a lidé se zdravotním postižením.8. K sociální práci se skupinou: Svépomocné skupiny.9. K sociální práci s komunitou: Organizace osob se zdravotním postižením, mezinárodní hnutí.10. Veřejná politika ČR a lidé se zdravotním postižením I.: Zdravotní a vzdělávací politika.11. Veřejná politika ČR a lidé se zdravotním postižením II.: Systémy sociální ochrany, politika zaměstnanosti.12. Sociální služby pro klienty se zdravotním postižením v ČR. Osobní asistence.13. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu (1) zná komplexitu sociálního fungování lidí se zdravotním postižením,(2) orientuje se v základních tématech sociální práce s lidmi se zdravotním postižením.(3) chápe a umí zdůvodnit cíle a význam sociální práce s lidmi se zdravotním postižením, (4) rozumí souvislostem zdravotního postižení v kontextu jedince / rodiny / komunity / společnosti, (5) umí identifikovat charakteristiky nepříznivé životní situace klienta/klientů sociální práce se zdravotním postižením, (6) umí navrhnout řešení nepříznivé životní situace klienta/klientů se zdravotním postižením z perspektivy empowerment, (7) dovede aktivně pracovat s primární literaturou a sekundárními zdroji.

Literatura

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. WHO 2006. Český překlad Pfeiffer, J., Švestková, O. Praha, 2008. Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010-2014. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. HRDÁ, J. Osobní asistence, poradenství a zprostředkování. Praha: APZP, 2006. KRHUTOVÁ, L. Sociální práce a lidé se zdravotním postižením. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. MICHALÍK, J. a kol. Zdravotní postižení a pomáhající profese. Praha: Portál, 2011. BROWN, S. E. Nezávislý život. Teorie a praxe. Praha: SZOZP, 1994. BAUBY, J. D. Skafandr a motýl. Brno: JOTA, 2008. MURPHY, R. F. Umlčené tělo. Praha: Slon, 2001.

Požadavky

AAktivní studium / bodové hodnocení = max. 60 bodů(1) Aktivně studovat zadané zdroje - průběžně si osvojovat teoretické poznatky v rámci povinné literatury.(2) Povinně se účastnit tutoriálů v minimálním rozsahu 70 % časové dotace, tj. minimálně 6 výukových hod. (3) Připravit, zpracovat a ve stanoveném termínu a stanoveným způsobem doručit seminární práci - odbornou esej dle zadání v 1. týdnu výuky. B Zápočtový test / bodové hodnocení = max. 40 bodůK testu se lze přihlásit po splnění podmínek uvedených v části A. Forma testu: uzavřené otázky s jednou volbou správné odpovědi.Kritéria pro hodnocení předmětu: Studující musí získat minimálně 51 bodů ze 100 ve složení:A minimálně: 31 ze 60 bodůB minimálně: 20 ze 40 bodůHodnocení zápočtu = součet bodů za část A + B:100 - 51 započteno50 - 0 nezapočteno

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.