Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová a sociální psychologie (KAS / 2VYSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 2VYSO - Vývojová a sociální psychologie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Předmět vývojové psychologie a vztah k ostatním disciplínám. Metody užívané ve vývojové psychologii a její aplikace v praxi. Teorie duševního vývoje.2. První období života člověka-Prenatální období a porod. Novorozenecké, kojenecké a batolecí období. Předškolní období3. Školní období-Vstup dítěte do školy. Mladší, střední a starší školní věk. Pubescence a adolescence4. Dospělost5. Stáří6. Ohrožení psychického vývoje7. Předmět a metody sociální psychologie8. Jak vnímáme a poznáváme skutečnost - sociální percepce a kognice9. JÁ - sociální dimenze osobnosti10. JÁ a TY - vztah v sociální psychologii - sociální interakce: motivace sociálního jednání; sociální interakce; osobní vztahy a komunikace; komunikační procesy11. JÁ a MY - vliv sociální skupiny na jedince12. Proces rozhodování13. Zátěžové situace a jejich zvládání v každodenním životě

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit studenty v návaznosti na kurz Obecná psychologie a psychologie osobnosti pro sociální pracovníky s předmětem a soustavou vývojové a sociální psychologie. Studenti získají znalosti psychického vývoje jedince, základních teoretických přístupů k jednotlivým rovinám vývoje lidské psychiky, pochopí a budou schopni interpretovat způsoby myšlení, prožívání a jednání v sociálních situacích, formy sociální kognice, motivace, vzájemný vliv společnosti a jedince, průběh socializace, budou schopni aplikovat témata sociální komunikace, postojů, skupinové dynamiky, reakcí na životní události v praxi každodenního života.

Literatura

VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie. Praha : Grada Publishing, 2008. LANGMAIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada, 2004. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha : Portál, 2003. Říčan, P. Cesta životem. Praha: Portál, 2004. KRECH, D., CRUTCHFIELD, R.S., BALLACHEY, E.L. Človek v spoločnosti. Bratislava: SAV, 1968. Haškovcová, H. Fenomén stáří. Praha: Panorama, 1989. Watzlawick, P. Jak skutečná je skutečnost. Hradec Králové: Konfrontace, 1998. Matějček, Z., Langmeier, J. Psychická deprivace v dětství. Praha: Avicenum, 1977. Hartl, P., Hartlová, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. ISBN ISBN 80-7178-303-.NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha : Academia, 2004. HEWSTONE, M., STROEBE, W. Sociální psychologie. Praha: Portál, 2006. Watzlawick, P. Úvod do neštěstí. Hradec Králové: Konfrontace, 1994. Watzlawick, P. Všechno dobré je k něčemu zlé aneb Řešení paní Hekaté. Hradec Králové: Konfrontace, 1995. Vágnerová, M. Vývojová psychologie. Praha: Karolinum, 1999. Rogers, C. R. Způsob bytí. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-233-5.

Požadavky

1. Účast na tutoriálech2. Zpracování povinné literatury3. Dvě semestrální práce4. Písemný test

Garant

doc. Mgr. Boris Iljuk, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Boris Iljuk, CSc.Mgr. Tomáš Šobáň