Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do disability studies (KAS / 3DIST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 3DIST - Úvod do disability studies, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretická východiska disability studies. Teorie a modely zdravotního postižení.2. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví.Metodologické problémy výzkumu zdravotního postižení.3. Historie zdravotního postižení.4. Sociální fungování, komplexita životní situace. Sociální prostředí.5. Fyzické a informační prostředí.6. Zdravotní a vzdělávací politika. Systémy sociální ochrany.7. Politika zaměstnanosti. Právní systém.8. Mezinárodní hnutí za občanská práva lidí s postižením.Politické aktivity lidí s postižením v ČR.9. Organizace osob se zdravotním postižením. Participace lidís postižením na utváření a realizaci veřejné politiky v ČR.10. Jazykové a etické aspekty zdravotního postižení.11. Sociálně kulturní konstrukce zdravotního postižení.Zdravotní postižení v literatuře a ve výtvarném umění.12. Zdravotní postižení ve filmové a televizní tvorbě.Zdravotní postižení a zpravodajská média.13. Umělecká tvorba lidí s postižením.Významné osobnosti se zdravotním postižením.

Získané způsobilosti

- bude znát rozdíly mezi pojmy nemoc - disabilita - zdravotní postižení,- získá přehled o komplexitě životních podmínek lidí se zdravotním postižením, - bude schopen porozumět souvislostem zdravotního postižení a jeho dopadům pro společnost / jedince / rodinu / komunitu, - bude umět identifikovat klíčové problémy k řešení otázek kvality života lidí s postižením,- bude schopen aktivně pracovat s primární literaturou a sekundárními zdroji.

Literatura

KOLÁŘOVÁ, K. (ed). Jinakost - postižení - kritika: Společenské konstrukty nezpůsobilosti a hendikepu. Praha: SLON, 2013. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví. WHO 2006. Český překlad Pfeiffer, J., Švestková, O. Praha: NRZP ČR, 2008. Národní plán vytváření příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010-2014. Praha: Úřad vlády, 2010. Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením. KRHUTOVÁ, L. Úvod do Disability Studies. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. BARNES, C., OLIVER, M., BARTON, L. Disability Studies Today. Cambridge: Polity Press, 2002. ALBRECHT, G. L., SEELMAN, D. K., BURY, M. Handbook of Disability Studies. London: Sage Publications, 2000. BROWN, S. E. Nezávislý život. Teorie a praxe. Praha: SZOZP, 1994. Bauby, J. D. Skafandr a motýl. Brno: JOTA, 2008. GOFFMAN, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: SLON, 2003. MURPHY, F. Umlčené tělo. Praha: SLON, 2001.

Požadavky

A Aktivní studium / bodové hodnocení = max. 60 bodů (1) Aktivně studovat zadané zdroje - průběžně si osvojovat teoretické poznatky v rámci povinné literatury. (2) Povinně se účastnit cvičení, max. povolená absence = 2 x 45 min.(3) Připravit, zpracovat a ve stanoveném termínu a stanoveným způsobem doručit seminární práci - odbornou esej podle zadání v 1. týdnu výuky.B Zkouška / bodové hodnocení = max. 40 bodů Ke zkoušce se lze přihlásit po splnění podmínek uvedených v části A. Zkouška probíhá buď písemnou formou testu (uzavřené otázky s jednou volbou správné odpovědi) nebo ústní formou - dle vlastní volby studenta. Student se může zapsat pouze na jednu formu zkoušky.Kritéria pro hodnocení předmětu Studující musí získat minimálně 51 bodů ze 100 ve složení:A minimálně: 31 ze 60 bodů B minimálně: 20 ze 40 bodůCelkové hodnocení předmětu je součtem bodů za části A + B: Body 91 - 100 1 výborně 71 - 90 2 velmi dobře 51 - 70 3 dobře 0 - 50 4 nevyhověl

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.