Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evaluační výzkum v organizacích SSP (KAS / 3EVAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 3EVAV - Evaluační výzkum v organizacích SSP, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky evaluace (definice, historie, cíle, formy, iniciátoři evaluace). Cv. Nácvik stanovování cílů evaluace u modelových organizací.2. Metody a techniky evaluace (nástroje sběru dat, kvantitativní, kvalitativní strategie, evaluační plán). Cv. využití technik a metod v evaluaci na konkrétních realizovaných příkladech z praxe.3. Programový plán jako východisko pro evaluaci. Cv. Analýza modelového plánu programu.4. Evaluace procesu, implementace programového plánu. Cv. identifikace možných rizik implementace programu do praxe.5. Evaluace výsledků, vlivu programu.Kritéria úspěchu, proximální a distální výsledky. Cv. Identifikace výsledků a kritérií úspěchu dosažení výsledků na konkrétních příkladech ze sociálních služeb.6. Zapojování uživatelů služby do evaluace. Zjišťování spokojenosti se službou. Cv. Zpracování plánu evaluace.7. Evaluace nákladů, výkonu. Cv. Zpracování plánu evaluace v oblasti zapojování uživatelů služeb do evaluace.8. Zapojování personálu organizace do evaluace. Zjišťování spokojenosti s fungováním organizace. Cv. Zpracování plánu evaluace v oblasti zapojování personálu do evaluace.9. Problematika implementace evaluačních výsledků v praxi. Cv. Zpracování plánu evaluace v oblasti zapojování personálu do evaluace10. Etické a politické otázky evaluace. Evaluace pro vnější a vnitřní potřeby organizace, externí a interní evaluátor. Cv. Identifikace možných etických a politických otázek .11. Studující na praxi - možná role studujících při realizaci evaluace na objednávku organizace. Cv. Analýza fungování organizace vnějším pozorovatelem.12. Benchmarking a evaluace. Cv. Vytvoření modelové situace využití benchmarkingu v organizaci.13. Související problematika - systémy měření kvality (model TQM) benchmarking, standardy kvality, metody zajišťování kvality fungování organizace. Cv. Vytvoření modelové situace managementu kvality v organizaci.

Získané způsobilosti

- Schopnost zhodnotit a udržet kvalitu produkce- Schopnost nezávislé práce- Schopnost navrhovat a řídit projekty- Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- Schopnost udělat zdůvodněná rozhodnutí- Schopnost zabývat se výzkumem na jisté úrovni- Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informaci z různých zdrojů

Literatura

SMUTEK, M. Evaluace sociálních programů. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. ROSSI, P. H., FREEMAN, H. E., LIPSEY, W. M. Evaluation : a systematic approach. Thousand Oaks : SAGE Publications, 1999. Hall, I., Hall, D. Evaluation and Social Research. Palgrave Macmillan, 2004. ISBN 0-333-93095-9.Loučková, I. Integrovaný výzkumný přístup v sociálně vědním výzkumu. SLON, 2010. Loučková, I. Směrem k integrovaným strategiím nejen ve výzkumu v sociální práci. Sociologický časopis, 2001. Kol. autorů. Benchmarking ve veřejné správě. Praha: Tiskárna Ministerstva Vnitra, 2004. Früchtel, F. Evaluierung in der sozialen Praxis. Sankt Augustin: Asgadr-Verlag Dr. Werner Hippe KG, 1995. WINKLER, J. Implementace. Brno: MU, 2002. Loučková. I., Adams, A. Research and Social Work." Pp.27-38, in Adams, A., Erath, P. and Shardlow S.M. ( Eds.). Key Themes in European Social Work. Lyme Regis: Russell House, 2001. GRINNELL, R. M., UNRAU, Y.A. Social Work Research and Evaluation. Oxford University Press., 2005. ISBN 0-19-517949-8.ERATH, P. Von der Konzeption zum Qualitätshandbuch. München: Don Bosco Verlag, 2001.

Požadavky

Zpracování plánu evaluace k vybrané oblasti fungování vybrané organizace, prezentace.

Garant

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.PhDr. Anna Papřoková, Ph.D.