Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senioři ve společnosti (KAS / 3SESP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 3SESP - Senioři ve společnosti, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stárnutí, stáří a senioři z pohledu sociologického. Přehled gerontosociologických perspektiv, teoretických rámců, teorií a konceptů.2. Demografické stárnutí populace - ekonomické a sociální konsekvence rostoucího počtu a podílu seniorů v populacích vyspělých zemí. Stárnutí obyvatelstva České republiky.3. Sociologické aspekty individuálního stárnutí a stáří: Stáří jako sociální konstrukce - mezní věk stáří, věkové normy, ageismus.4. Třída, gender, rasa, etnicita - a stáří. Koncept kumulativních výhod a nevýhod.5. Sociální faktory a zdraví, resp. nemoci ve stáří.6. Osobní autonomie ve stáří - fyzická, finanční soběstačnost a samostatnost rozhodování seniorů. Senioři o institucionální péči. Senioři v institucích. 7. Sociální integrace seniorů: Sociální sítě ve stáří. Začlenění a význam příbuzných, přátel, sousedů. 8. Partnerské vztahy a rodina seniorů. Senioři v rodině. Vdovství ve stáří.9. Sociální pomoc a podpora ve stáří. Senioři jako příjemci a poskytovatelé pomoci a podpory.10. Paradoxy příbuzenské podpory: Solidarita a konflikt. (ambivalence).11. Strategie zvládání stárnutí a stáří.12. Stárnutí - stáří - sociální politika a práce z pohledu sociologie. Vztah rodiny a státu v péči o seniory. 13. Vztah rodiny a státu v péči o seniory.

Získané způsobilosti

- pochopení sociálních souvislostí stárnutí a stáří - porozumění významu osobní autonomie ve stáří a vlivu sociálních faktorů na její zachování - uvědomění si důsledků redukce pojetí autonomie na fyzickou soběstačnost seniorů a omezení jejího studia na "objektivní" měření funkční kompetence v každodenních aktivitách- rozpoznání podstaty mýtů a stereotypů o stáří, zasahujících rovněž do praxe sociální politiky, resp. sociální práce, schopnost jejich dekonstrukce.

Literatura

SÝKOROVÁ, D. Autonomie ve stáří. Kapitoly z gerontosociologie. Praha: SLON, 2007. SÝKOROVÁ, D., CHYTIL, O. (eds.). Autonomie ve stáří. Strategie jejího zachování. Boskovice, František Šalé - ALBERT, 2004. RABUŠIC, L. Česká společnost stárne. Brno: Masarykova univerzita. VOHRALÍKOVÁ, L. RABUŠIC, L. Čeští senioři včera, dnes a zítra. Brno: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, výzkumné centrum Brno, 2004. Haškovcová, H. Fenomén stáří. Praha: Panorama, 1989. Sýkorová, D. Prázdné hnízdo - šance nebo břemeno?. Olomouc: UP, 1996. VIDOVIČOVÁ, L. RABUŠIC, L. Senioři a sociální opatření v oblasti stárnutí v pohledu české veřejnosti. Zpráva z empirického výzkumu. Brno: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, výzkumné centrum Brno, 2003. RABUŠIC, L. Stárnutí populace jako pohroma nebo jako sociální výzva? (Zamyšlení nad některými souvislostmi populačního stárnutí). Praha: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2002. PARUSNIKOVÁ, Z. Biomoc a kult zdraví. In Sociologický časopis. 36, 2, s. 131-141, 2000. SÝKOROVÁ, D., NYTRA, G., TICHÁ, I. Bydlení v kontextu chudoby a stáří. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-493-1.RABUŠIC, L. Časové aspekty českého důchodového věku. In: Sociologický časopis. 34, 3, s. 267-283, 1998. BINSTOCK, R. H., GEORGE, L. K. Handbook of Aging and the Social Science. London : Academic Press Limite, 1996. MAREŠ, P. Chudoba, marginalizace, sociální vyloučení. In: Sociologický časopis. 36, 2, s. 285-297, 2000. RABUŠIC, L. Jsou čeští senioři chudí? In: Sociologický časopis. 34, 3, s. 303-320, 1998. HRABA, J., MULLICK, R., LORENZ, F. O., VEČERNÍK, J. Postoje české populace k reformám a transformaci z hlediska věku. In: Sociologický časopis. 37, 3, s. 343-358, 2001. Senioři v České republice. Praha: Český statistický úřad, 2004. GOJOVÁ, A. (ed.). Senioři ve společnosti a jejich autonomie pohledem sociálních pracovníků. Boskovice, Nakladatelství František Šalé - ALBERT, 2004. KUČERA, M. Sociální důsledky stárnutí obyvatelstva České republiky. In Demografie. 2002. PICHAUD, C., THAREAU, I. Soužití se staršími lidmi. Praha: Portál, 1998. MOŽNÝ, I. Stáří a nespojitý běh života. In: Sociologický časopis. 34, 3, s. 263-265, 1998. BALTES, M. M. The Many Faces of Dependency in Old Age. Cambridge: Cambridge University Press, 1996. KUCHAŘOVÁ, V. a kol. Život ve stáří. Praha: VÚPSV, 2002.

Požadavky

Udělení zápočtu je podmíněno:- povinná aktivní účast na cvičeních (povolené 2 předem omluvené, doložené absence, podmínky aktivní účasti stanoví vyučující),- odevzdání eseje do stanoveného termínu sděleného vyučujícím v rozsahu 2800 slov (+/- 10%), v případě, že bude esej ohodnocená - splněno, je možné přistoupit k písemnému testu,- písemný test (80% úspěšnost)

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Nytradoc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.Mgr. Gabriela Nytra