Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodologie výzkumu v soc.práci (KAS / 3TEMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 3TEMV - Teorie a metodologie výzkumu v soc.práci, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách. Pozitivismus, postpozitivismus - možnosti, přednosti a meze.2. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách. Kritická teorie, konstruktivismus.3. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách. Akční výzkum - možnosti, přednosti a meze.4. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách. Lokalizace výzkumů mezi manažerskými aktivitami a v sociální práci.5. Problém volby metodologie výzkumu. Struktura výzkumného paradigmatu (ontologická, epistemologická, metodická, axiologická, etická etc.).6. Problém volby metodologie výzkumu. Způsob vyhodnocení heuristických funkcí struktury výzkumného paradigmatu.7. Problém volby metodologie výzkumu. Praktické aplikace.8. Teorie I - Paradigma fenomenologické a nefenomenologické teorie.9. Teorie II - Typy teorií - smysl typologizace teorií v sociální práci.10. Teorie III - Funkcionální vztahy mezi teorií, předmětem a metodologií výzkumu.11. Vědy jako předmět vědeckého zkoumání. Deduktivní vědy a jejich místo v paradigmatech vědeckého výzkumu.12. Vědy jako předmět vědeckého zkoumání. Hypoteticko deduktivní metoda v sociálních vědách.13. Vědy jako předmět vědeckého zkoumání. Systémový přístup v sociálních vědách.

Získané způsobilosti

1. Schopnost abstraktního myšlení, analýzy a syntézy2. Schopnost zabývat se výzkumem na jisté úrovni3. Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informaci z různých zdrojů4. Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy

Literatura

FAJKUS, B. Filosofie a metodologie vědy: vývoj, současnost a perspektivy. Praha, 2005. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha : Karolinum, 2002. HENDL, J. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha : Portál, 2008. ISBN 80-7367-040-2.KUBÁTOVÁ, H. Metodologie sociologie. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2008. DURKHEIM, E. Pravidla sociologické metody. Praha : VŠP, 1969. FAY, B. Současná filozofie sociálních věd. Praha: SLON, 2002. KUHN, T. Struktura vědeckých revolucí. Praha: OIKOYMENH, 1997. ISBN 80-86005-54-2.PUNCH, K. F. Základy kvantitativního šetření. Praha : Portál, 2008. NOWAK, S. Základy sociologického výzkumu. Praha: Svoboda, 1975. LAAN, G. van der. Otázky legitimizace sociální práce. Boskovice: Albert, 1998. JAMES, W. Pragmatismus. Nové jméno pro staré způsoby myšlení. Praha: CDK, 2003. FAYERABEND, P. Rozprava proti metodě. Praha: Aurora, 2001. HACKING, I. Sociálna konštrukcia - ale čoho? Čo je a čo nie je sociálnou konštrukciou. Bratislava: Kalligram, 2006. BERGER, P., LUCKMANN, T. Sociální konstrukce reality. Pojednání o sociologii vědění. Brno : CDK, 1999. ZNEBEJÁNEK, F. Teorie a metoda Herberta Blumera.In Ryšavý, D. (ed.) Acta Universitatis Palackianae Olomuciensis, Facultas Philosophica. Sociologica - Andragogica 2006. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 41 - 55., 2006. STRAUSS, A. CORBINOVÁ, J. Základy kvalitativního výzkumu : postupy a techniky metody zakotvené teorie. 1. vyd. Boskovice: Albert, 1999. ISBN 80-85834-60-X.

Požadavky

znalostní písemný testznámkovánívíce než 80% - 100 % = výborně (1)více než 65 % - 80 % = velmi dobře (2)55% - 65 % = dobře (3)méně než 55 % = nesplnil/a/ (4)

Garant

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.