Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy v moderní společnosti (KAS / 3VPMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 3VPMS - Vybrané problémy v moderní společnosti, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Modernita na přechodu od organizované modernity ke společnosti sítí2. Krize sociálního státu - základní teze3. Střední vrstvy jako stabilizátor společnosti4. Aktuální situace středních vrstev5. Projekt společnosti vzdělání6. Současný stav vzdělanostní společnosti7. Globalizace - její povaha a periodizace8. Některé dopady globalizace v oblasti sociální9. Projekt udržitelnosti - ekonomické aspekty10. Některé problémy společnosti. konzumu11.K problémům životního způsobu (příklad automobilové kultury)12. Politika a občanská společnost - ekologické aspekty13. Proces modernizace. Teorie a realita.

Získané způsobilosti

- schopnost na základě teoretických znalostí kriticky přistupovat k sociálním problémům dnešní reality- schopnost odhalit ideologický charakter pronášených tvrzení a identifikovat zájmy, jež za těmito tvrzeními stojí- schopnost občansky zodpovědně reagovat na předsudky a stereotypy, jež jsou ve veřejnosti nejednou šířeny v oblasti etnické, genderové a dalších

Literatura

Beck, U. Riziková společnost. Na cestě k jiné moderně. Praha: SLON, 2004. Keller, J. Teorie modernizace. Praha: Slon, 2007. KELLER, J., TVRDÝ, L. Vzdělanostní společnost?. Praha: SLON, 2007. KELLER, J. Vzestup a pád středních vrstev. Praha: SLON, 2000. KLEINOVÁ, N. Bez loga. Praha: Argo a Dokořán, 2005. LIPOVETSKÝ,G. Éra prázdnoty. Úvahy o současném individualismu. Praha: Prostor, 2003. Keller, J. Exkluze jako sociální problém a jako otázka metodologická. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-490-0.BAUMAN, Z. Globalizace. Důsledky pro člověka. Praha: Mladá fronta, 1999. BAUMAN, Z. Modernita a holocaust. Praha: SLON, 2003. KELLER, J. Sociologie a ekologie. Praha: SLON, 1997. PONGS, A. (ed.). V jaké společnosti vlastně žijeme?. Praha: ISV, 1999. Keller,J. 2014. Sociální stát ve věku přístupu. S. 16-29 in Kolektiv autorů. Institucionální sborník Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity v Ostravě. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě. 73 s. ISBN 978-80-7464-539-6.

Požadavky

Požadavky pro přistoupení k zápočtu:průběžný test + test závěrečný

Garant

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.Mgr. František Znebejánek, Ph.D.