Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Funkce práva v organizacích SSP (KAS / 4PRVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 4PRVO - Funkce práva v organizacích SSP, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, obsah a cíl předmětu, definice používaných právních pojmů2.Typy organizací, obecné předpoklady založení a vzniku, vnitřní právní poměry, zánik3. Občanské sdružení dle z.č.83/1990 Sb., o sdružování občanů, založení, vznik, stanovy, statutární a další orgány, organizační jednotky4. Nadace a nadační fondy dle z.č.227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, právní povaha, založení, statutární orgány, rozdíly mezi oběma instituty5. Obecně prospěšná společnost dle z.č.248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, založení, vznik, statutární orgány, úvahy de lege ferenda6. Organizace zřízené speciálními zákony, struktura státní správy7. Návrh na registraci/zápis jednotlivých organizací, změny stanov 8. Způsob hospodaření vybraných organizací, daňověprávní a účetněprávní postavení9. Možnosti podnikání, základní pojmy obchodního práva, obchodní rejstřík10. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, jeho členění, druhy živností, povinnosti při provozování živnosti11.Povinnosti podnikajících subjektů v oblasti registrace, účetnictví, občanskoprávní, pracovněprávní a trestněprávní odpovědnost 12.Vznik občanského sdružení s organizační jednotkou s podnikatelským záměrem provozu chráněné kavárny - potřebné právní kroky, nácvik13.Závěr, úvahy de lege ferenda, připravovaná "velká" novela občanského zákoníku

Získané způsobilosti

- schopnost orientovat se v právní problematice neziskového sektoru a sociálních služeb- schopnost založit a zaregistrovat některé typy právnických osob- schopnost registrovat se jako poskytovatel sociální služby- schopnost sepsat smlouvu o poskytování sociální služby a řešit problémy z ní vyplývající- schopnost orientovat se v jednoduchých právních problémech souvisejících s provozem právnické osoby

Literatura

Janků, M. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. Praha: C.H.Beck, 2006. Zákon č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech v platném znění. Zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech v platném znění. Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů v platném znění. Hildemann, K.D. Die Zukunft des Sozialen: Solidarität im Wettbewerb. Leipzig:Evangelische Verlagsanstalt, 2001. Kolektiv autorů. Neziskové organizace v ČR, SR a Rakousku. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2000. Dvořák, T. Obecně prospěšná společnost. Praha: ASPI Publishing, 2004. Telec, I. Spolkové právo. Praha: C.H.Beck, 1998. Peková, J., Pilný, J., Jetmar, M. Veřejná správa a finance veřejného sektoru. Praha: ASPI Publishing, 2005. Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění. Hurdík, J., Telec, I. Zákon o nadacích a nadačních fondech - komentář. Praha: C.H.Beck, 1998.

Požadavky

Požadavky pro přistoupení k zápočtu:Aktivní účast na cvičeních, znalost povinné literatury. Písemný zápočet (70% úspěšnost)

Garant

Mgr. Kateřina Cilečková

Vyučující

Mgr. Kateřina CilečkováMgr. Kateřina Cilečková