Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie společenských věd (KAS / 5CMEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 5CMEP - Metodologie společenských věd, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologie v kontextu relevantních disciplin (základní otázka metodologie vědy: existuje věrohodné /platné/ poznání?)2. Sociologický nominalismus a realismus, porozumění a vysvětlení (E. Durkheim v. M. Weber)3. Teorie, pojem, termín, základní operace s pojmy ve výzkumné práci (definice, operacionalizace, klasifikace, typologie)4. Systémový přístup a teorie jednání (T. Parsons v. H. Blumer a J. Coleman); možnosti odvozování a tvorby hypotéz.5. Analytický nástroj, model a modelování ve vědě (typy modelů, vztah reality a modelu, model a hypotézy, proměnné; model jako východisko operacionalizace)6. Empirický a logický pozitivismus (teorie pravdy, výstavba teorie zdola a shora; indukce, dedukce, abdukce, hypotéza, verifikace, falsifikace, explanace, predikce; kvantitativní výzkum)7. Pragmatismus a symbolický interakcionismus (interakcionismus jako reakce na Durkheimův svět objektů. Symbolický interakcionismus jako reakce na pozitivistický operacionalismus. C. Geertz (interpretace prostřednictvím zhuštěného popisu.)8. Fenomenologická sociologie (fenomenologická sociologie A. Schütze: jak je možná objektivní věda o subjektivním smyslu. Etnometodologie H. Garfinkela: odhalování skryté, zamlčené podstaty každodenních významů)9. Východiska a program zkoumání P. Lazarsfelda10. Konstruktivismus (konstruktivistický strukturalismus /P. Bourdieu/ a sociální konstruktivismus /H. Blumer/)11. Kvantitativní výzkum (multiparadigmatičnost; Mertonovo pojetí paradigmat v sociologii. Dva způsoby provedení operacionalizace: shora a zdola. Shora nebo zdola? Oběma způsoby současně!12. Kvalitativní výzkumKvalitativní výzkum: redukce a transformace informací, vytváření teorie z dat, zakotvená teorie, prezentování kvalitativních dat)13. Problém volby metodiky výzkumu (souvislost cíle výzkumu, předmětu výzkumu, charakteru populace, výzkumných otázek či hypotéz)

Získané způsobilosti

1. Schopnost abstraktního myšlení, analýzy a syntézy2. Schopnost zabývat se výzkumem na jisté úrovni3. Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informaci z různých zdrojů4. Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy

Literatura

FAJKUS, B. Filosofie a metodologie vědy: vývoj současnost a perspektivy. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1304-0.DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha : Karolinum, 2002. HENDL, J. Kvalitativní výzkum: základní teorie, metody a aplikace. Praha : Portál, 2008. ISBN 80-7367-040-2.KUBÁTOVÁ, H. Metodologie sociologie. Olomouc: Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2008. NOWAK, S. Základy sociologického výzkumu. Praha: Svoboda, 1975. LOUČKOVÁ,I. Jak se učí výzkum výzkumem. (Aneb proč integrovaný výzkumný přístup nemůže být výzkumným přístupem smíšeným). S. 30-45. Kolektiv autorů. Institucionální sborník Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity v Ostravě. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-539-6.LAAN, G. van der. Otázky legitimizace sociální práce. Boskovice: Albert, 1998. JAMES, W. Pragmatismus. Nové jméno pro staré způsoby myšlení. Praha: CDK, 2003. HACKING, I. Sociálna konštrukcia - ale čoho? Čo je a čo nie je sociálnou konštrukciou. Bratislava: Kalligram, 2006. BERGER, PL., LUCKMANN, T. Sociální kontrukce reality. Pojednání o sociologii vědění. Brno : CDK, 1999. FAY, B. Současná filozofie sociálních věd. Praha: SLON, 2002. ZNEBEJÁNEK, F. Teorie a metoda Herberta Blumera.In Ryšavý, D. (ed.) Acta Universitatis Palackianae Olomuciensis, Facultas Philosophica. Sociologica - Andragogica 2006. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 41 - 55., 2006. DENZIN, N., LINCOLN, Y.S., eds. The SAGE Handbook of Qualitative Research. Thousand Oaks, CA: SAGE, 2005. Baum, D., Gojová, A. (eds.). Výzkumné metody v sociální práci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-390-3.STRAUSS, A., CORBINOVÁ, J. Základy kvalitativního výzkumu: postupy a techniky metody zakotvené teorie. Boskovice, Albert, 1999. ISBN 80-85834-60-X.

Požadavky

1. Studium povinné literatury2. Příprava na zkoušku3. Přednášky jsou v předmětu povinné!!!

Garant

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.