Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundraising a neziskový sektor (KAS / 5FUNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 5FUNS - Fundraising a neziskový sektor, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Problematika neziskového sektoru - charakteristika neziskového sektoru, poslání a cíle, právní formy, rozvoj neziskového sektoru, organizace působící v sociální oblasti2) Vymezení fundraisingu a jeho postavení v českém prostředí - vymezení pojmu fundraising a filantropie, pravidla fundraisingu, právní úprava fundraisingu3) Role fundraisingu v neziskové organizaci - postavení fundraisingu v činnosti organizace, cíle fundraisingu, jejich vyhodnocování a kontrolování, životní cyklus fundraisingu4) Plánování fundraisingu - podstata plánování, postup tvorby fundraisingového plánu, vyhodnocování fundraisingového plánu5) Osoba fundraisera - osobnostní předpoklady, profesionál x dobrovolník, fundraiser v sociálních službách, etický kodex fundraisera, etika v neziskovém sektoru6) Získávání finančních prostředků na činnost neziskového sektoru 1: státní správa a místní samospráva, nadace a nadační fondy, finanční zdroje Evropské unie, zahraniční programy podpory jednotlivých zemí7) Získávání finančních prostředků na činnost neziskového sektoru 2: podniky, podnikatelé a individuální dárci, příjmy z vlastní činnosti organizace8) Techniky fundraisingu 1: veřejná sbírka, direkt e-mail, inzerce, členské příspěvky9) Techniky fundraisingu 2: dotované akce, prodej, závěť, nové formy technik10) Jednání se sponzory a dárci - kontakt s dárcem, zásady jednání s dárcem, průběh osobního rozhovoru, nejčastější chyby11) Fundraising v místních podmínkách - organizování fundraisingové akce, personální zabezpečení, realizace akce, účastníci akce, rizika fundraisingových akcí12) Podnikání neziskových organizací jako forma samofinancování 113) Podnikání neziskových organizací jako forma samofinancování 2

Získané způsobilosti

Student/ka:-dovede vymezit fundraising a zná jeho pravidla-zná základní kroky a techniky plánování fundraisingu v prostředí neziskové organizace-orientuje se ve zdrojích financování neziskového sektoru-dovede identifikovat cíle fundraisingu a vyhodnocovat je-umí vyhodnotit životní cyklus fundraisingu organizace-zná jednotlivé techniky fundraisingu -dovede navrhnout fundraisingovou akci na místní úrovni-dovede zpracovat fundraisingový plán vybrané neziskové organizace-orientuje se ve struktuře podnikatelského plánu neziskové organizace-orientuje se ve struktuře realizovatelnosti podnikatelského plánu neziskové organizace

Literatura

Ako organizovať efektívne. Bratislava: Nadácia pre podporu lokálnej demokracie, 1996. Šobáňová, P. Fundraising. Ostrava, 2010. Poláčková,Z. Fundraisingové aktivity: Jak získat finanční prostředky od místní komunity. Praha: Portál, 2005. Skovajsa, M. a kol. Občanský sektor. Praha: PORTÁL, 2010. "Praktický průvodce fundraisingem pro neziskové organizace" materiál ze školení Nadace VIA, který vznikl podle publikace Michaela Nortona "The Worldwide Fundraiser s Handbook". Praha: Nadace VIA, 2003. ETCHART, N., DAVIS, L., MESING, J., GUŠTAFÍK, P. Príručka podnikania neziskových organizácií. Bratislava, 2001. Bratislava, 2001. MEDLÍKOVÁ, O., ŠEDIVÝ, M. Public relations, fundraising a lobbing pro neziskové organizace. Praha: Grada Publishing, 2012. MUSIL, L. Ráda bych Vám pomohla, ale .. Dilemata práce s klienty v organizacích. Brno : Marek Zeman, 2004. Ledvinová, J. Základy fundraisingu. Praha, 2002. Ledvinová, J. Základy fundraisingu. Praha: České centrum fundraisingu, 2003. Ondroušek, D. a kol. Čítanka pre neziskové organizácie. Bratislava: Partners for Democratic Change, 1998. Kolektiv autorů. Finanční stabilita neziskových organizací. Praha: Lotos, 1996. Rosso, H. A. Fundraising - jak se stát úspěšným profesionálem. Praha, 1994. Klein, K. Fundraising for the Long Haul. Oakland, 2000. Fischer, J. Fundraising I: Getting Ready. Ontario, 1986. Fischer, J. Fundraising II: Ready to Go. Ontario, 1986. Frič, P., Goulli, R. Neziskový sektor v České Republice. Praha : Eurolex Bohemia, 2001. Duben, R. Neziskový sektor v ekonomice a společnosti. Praha, 1996. Duben, S. Neziskový sektor v ekonomice a společnosti. Praha : Codex Bohemia s.r.o., 1996. Drucker, P.F. Řízení neziskových organizací. Praha: Management Press, 1994. ŽENÍŠEK, K. Základní metody fundraisingu. (materiál ze školení). Plzeň: Salesiánské středisko domu dětí a mládeže, 2003.

Požadavky

80% splněná aktivní účast na cvičeních, Vypracování a odevzdání průběžných prací a závěrečné práce v odpovídajícím formátu, rozsahu a čase (bude upřesněno na úvodním setkání)

Garant

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Roman BalážMgr. Anna Krausová, Ph.D.Mgr. Roman BalážMgr. Anna Krausová, Ph.D.