Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie kvalitativního výzkumu (KAS / 5MESK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 5MESK - Metodologie kvalitativního výzkumu, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Principy rozlišující kvalitativní a kvantitativní výzkum. Kvalitativní výzkum jako cesta k porozumění studovaným problémům či populaci. Základní charakteristika kvalitativního přístupu, jeho možnosti a limity.2. Základní typy kvalitativního výzkumu.3. Výzkumná oblast, téma, obecné a specifické výzkumné otázky. Konceptuální rámec, role teorie v kvalitativním výzkumu.4. Příprava kvalitativního výzkumu. Výzkumný projekt.5. Vzorek - výběr výzkumného souboru v kvalitativním výzkumu.6. Etické aspekty kvalitativního výzkumu.7. Metody kvalitativního výzkumu: přehled metod, základní charakteristika.8. Metody získávání dat v kvalitativním výzkumu, detailnější charakteristika vybraných metod.9. Analytický indukční model. Metody zpracování a analýzy kvalitativních dat.10. Metody zpracování a analýzy kvalitativních dat - pokračování.11. Závěry výzkumu, způsoby shrnutí dat a prezentování výsledků v závislosti na tématu a užité epistemologii.12. Podstata smíšeného/integrovaného výzkumu, účel jeho užití. Integrované paradigma v řešených úlohách, různé způsoby designování.13. Kritéria hodnocení kvalitativních výzkumů.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti:- orientace v kvalitativních metodologiích a odpovídajících metodách a technikách zkoumání- dovednost vést relevantní pozorování a interview, které jsou nutnou podmínkou pro tvorbu dat v kvalitativní výzkumné strategii

Literatura

SILVERMAN, D. Ako robiť kvalitatívny výskum. 1. slov. vyd. Bratislava: Ikar, 2005. ISBN 80-551-0904-4.Loučková, I. Integrovaný přístup v sociálně vědním výzkumu. Praha: SLON, 2010. Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha : Karolinum, 2002. MIOVSKÝ, M. Kvalitativní přístup a metody v psychologickém výzkumu. Praha : Grada, 2006. Hendl, J. Kvalitativní výzkum. Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005. Strauss, A., Corbinová J. Základy kvalitativního výzkumu. Postupy a techniky zakotvené teorie. Boskovice: Albert, 1999. Hammersley, M., Atkinson, P. Ethnography: Principles in Practice. London, New York: Routledge, 2007. Denzin, N. K., Lincoln, Y. S. (eds.). Handbook of Qualitative Research. London: Sage, 1994. Kaufmann, J.-C. Chápající rozhovor. Praha: Sociologické nakladatelství, 2010. LOUČKOVÁ,I. Jak se učí výzkum výzkumem. (Aneb proč integrovaný výzkumný přístup nemůže být výzkumným přístupem smíšeným). S. 30-45. Kolektiv autorů. Institucionální sborník Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity v Ostravě. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-539-6.Miovský,M., Řehan, V., Čermák, I. (eds.). Kvalitativní přístup a metody vevědách o člověku III. Olomouc: UP, 2004. Miovský,M., Čermák, I., Chrz, V. (eds.). Kvalitativní přístup a metody vevědách o člověku IV. Olomouc: UP, 2005. Morgan, D. L. Ohniskové skupiny jako metoda kvalitativního výzkumu. Boskovice: Albert, 2001. Loučková, I. Směrem k integrovaným strategiím nejen ve výzkumu v sociální práci. Sociologický časopis, 2001. Gubrium, J. F., Holstein, J. A. The New Language of Qualitative Method. Oxford: Oxford University Press, 1997. Baum, D., Gojová, A. (eds.). Výzkumné metody v sociální práci. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2014. ISBN 978-80-7464-390-3.

Požadavky

Zpracování výzkumného projektu, realizace určených částí výzkumu (sběru, zpracování a analýzy dat), zpracování výzkumné zprávy.Zkouška bude založena na získání potřebných bodů pro účast na zkoušce a na hodnocení písemného dokumentu, který zpracovává řešené téma. Za každý písemně zpracovaný úkol získají 1 bod a za prezentaci úkolu další bod. Studenti předloží ve vytištěné podobě a zároveň zašlou v elektronické formě vyučující do dohodnutého data vlastní výzkumnou zprávu, ze kterou získají max. 40 bodů.Hodnocení: Maximum bodů, které lze získat v průběhu semestru, je 62 bodů, minimum bodů pro absolvování zkoušky je 30 bodů.Hodnocení: 1-29 bodů - nevyhověl/a;30-45 bodů - dobře; 46-55 bodů - velmi dobře; 56-62 - výborně

Garant

doc. RNDr. Ivana Loučková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Ivana Loučková, CSc.doc. RNDr. Ivana Loučková, CSc.