Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projekt.říz.z hled.EU a mezinár.spolupr. (KAS / 5PREU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 5PREU - Projekt.říz.z hled.EU a mezinár.spolupr., Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vliv EU na rozvoj financování projektů v ČR:A)struktura a orgány EU, strukturální politika EU a její principy, základní legislativa EUB)Možnosti financování projektů z fondů EU; Strukturální fondy EU; Cíle strukturálních fondů pro období 2007-2013. Kohezní fond. Komunitární programy.2. Financování projektů z ESF - principy financování a způsoby řízení finanční podpory z ESF v ČR, návaznost na programové dokumenty, Sektorové/Operační programy, Regionální operační program. Kritéria oprávněnosti projektů v rámci ESF.3. Možnosti financování projektů z ESF v období 2007 - 2013 z operačních programů (1) -Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost4. Možnosti financování projektů z ESF v období 2007 - 2013 z operačních programů (2)-Operační program Vzdělávání a konkurenceschopnost, Regionální operační program.5. Zásady psaní projektu a postup podání projektu v operačních programech. Specifika projektové žádosti v operačních programech a její struktura.6. Zvláštní typy projektů - Globální grant. Představení programu BENEFIT 7+7. Specifika přípravy projektových žádostí v rámci finanční podpory z EHP a Norska. Blokový grant8. Hodnotící proces (formální a obsahová kritéria EK při hodnocení projektové žádosti)9. Projektová smlouva: náležitosti, specifické podmínky pro příjemce fin. podpory z evropských fondů.10. Požadavky EK na monitoring projektů a jejich průběžné vyhodnocování (metody vyhodnocování, kritéria hodnocení, kvalitativní a kvantitativní hodnotící podklady, plánování hodnocení) - problematika průběžných zpráv.11. Důraz EK na kontrolu projektů: administrativní kontrola, kontrola na místě (fyzická kontrola), kontrola vzorku operací, informace o cílových skupinách.12. Problematika závěrečného zhodnocení projektu. Závěrečné zprávy a ukončení realizace projektu, zapracování hodnotících údajů do činnosti organizace a programových dokumentů EU.13. Diseminace projektu a jeho udržitelnost v rámci Evropského společenství.

Získané způsobilosti

Student/ka:- se orientuje ve struktuře, orgánech a strukturální politice EU- zná možnosti financování projektů z ESF v aktuálním programovém období- má základní přehled v sektorových/operačních programech EU (OP LZZ, OPVK, IOP, ROP)- orientuje se ve způsobech řízení finanční podpory z ESF v ČR- zná specifika přípravy projektové žádosti a její strukturu- umí připravit projektovou žádost v programu BENEFIT7 (v rámci zvoleného operačního programu)- zná další možností financování projektů ze zahraničních zdrojů - se orientuje v oblastech hodnocení/monitoringu/ projektů- má znalosti z oblasti kontroly a závěrečného hodnocení projektů

Literatura

JIRSOVÁ, J. Možnosti financování projektů a čerpání financí ze strukturálních fondů. In: Metodické a koordinační dovednosti v sociálních službách. Osrava: KSP FZS OU, 2007. Prováděcí dokument Operačního programu Lidskézdroje a zaměstnanost. Praha : MPSV, 2009. Průvodce fondy EU. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2004. Průvodce fondy EU pro neziskové organizace. Praha: NROS, 2003. Příručka D1. Příručka pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. (verze 1.4.). Praha : MPSV, 2009. Příručka D10. Pokyny pro vyplnění monitorovacích zpráv o realizaci projektu OP LZZ a jejich příloh. (verze 1.3). Praha : MPSV, 2009. Příručka D2. Příručka pro příjemce finanční podpory z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (verze 1.3.). Praha : MPSV, 2009. Příručka D3. Horizontální témata Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. (verze 1.1). Praha : MPSV, 2008. Příručka D4. Manuál pro publicitu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2007-2013. (verze 1.5). Praha : MPSV, 2009. Příručka D5. Metodika způsobilých výdajů Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. (verze 1.4). Praha : MPSV, 2009. Příručka D6. Průvodce vyplněním projektové žádosti OP Lidské zdroje a zaměstnanost. (verze 1.4). Praha : MPSV, 2009. Příručka D7. Veřejná podpora a podpora De Minimis v OP LZZ. (verze 1.4). Praha . MPSV, 2009. Příručka D8. Me todika monitorovacích indikátorů OP LZZ (verze 1.3). Praha : MPSV, 2009. Příručka D9. Metodický pokyn pro zadávání zakázek OP LZZ (verze 1.3). Praha : MPSV, 2009. Hodnocení projektů a programů W.K.Kellogg Foundation. Praktický průvodce pro neziskové organizace. Praha: Nadace VIA, 2006. Manuál vizuální identity ESF v ČR 2007-2013. Praha : MPSV, 2009. Manuál vizuální identity Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Praha : MPSV, 2009. KOMOROVÁ, L., MACIAK, L., MAČÁKOVÁ, S. Príprava a radenie projektov pre programy Európskej Únie. Košice:ETP Slovensko - Centrum pro udržitelný rozvoj, 2004. Svozilová, A. Projektový management. Praha : Garda Publishing, 2007. Poster, K., Applegarth, M. Projektový management. Management do kapsy 8. Praha : Portál, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních (2 omluvené absence)Zpracování návrhu projektu pro Operační program Lidské zdroje zaměstnanost (OPLZZ) podle struktury programu BENEFIT 7+

Garant

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Anna Krausová, Ph.D.