Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodologie výzkumu v soc.práci (KAS / 5TEMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 5TEMV - Teorie a metodologie výzkumu v soc.práci, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách.Pozitivismus, postpozitivismus - možnosti, přednosti a meze.2. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách.Kritická teorie, konstruktivismus.3. První tutoriálKonzultace hotových podkladů k semestrální práci, konzultace k orientaci v literatuře a k problematickým tématům.4. Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách.Akční výzkum - možnosti, přednosti a meze.5. Druhý tutoriálKonzultace hotových podkladů k semestrální práci; konzultace k orientaci v literatuře a k problematickým tématům.Téma: Paradigmata vědeckého výzkumu a pokročilý výzkum v sociálních vědách.Lokalizace výzkumů mezi manažerskými aktivitami a v sociální práci.6. Problém volby metodologie výzkumu.Struktura výzkumného paradigmatu.7. Problém volby metodologie výzkumu.Způsob vyhodnocení heuristických funkcí struktury výzkumného paradigmatu.8. Problém volby metodologie výzkumu.Praktické aplikace. Paradigmata sociálního jednání a sociálních systémů.9. Teorie IParadigma fenomenologické a nefenomenologické teorie.10. Teorie IITypy teorií, funkcionální vztahy mezi teorií, předmětem a metodologií výzkumu.11. Třetí tutoriálRevize prostudované látky, diskuse, orientace v následujících tématech. Konzultace studentských prací.Téma: Vědy jako předmět vědeckého zkoumáníDeduktivní vědy a jejich místo v paradigmatech vědeckého výzkumu.12. Vědy jako předmět vědeckého zkoumáníHypoteticko deduktivní metoda v sociálních vědách.13. Individuální konzultace věnované zejména finálním verzím prací.

Získané způsobilosti

1. Schopnost abstraktního myšlení, analýzy a syntézy2. Schopnost zabývat se výzkumem na jisté úrovni3. Schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informaci z různých zdrojů4. Schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy

Literatura

FAJKUS, B. Filosofie a metodologie vědy: vývoj současnost a perspektivy. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1304-0.DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha : Karolinum, 2002. HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-485-4.KUBÁTOVÁ, H. Metodologie sociologie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. DURKHEIM, E. Pravidla sociologické metody. Praha : VŠP, 1969. FAY, B. Současná filozofie sociálních věd. Praha: SLON, 2002. KUHN, T. Struktura vědeckých revolucí. Praha: OIKOYMENH, 1997. ISBN 80-86005-54-2.PUNCH, K. F. Základy kvantitativního šetření. Praha: Portál, 2008. NOWAK, S. Základy sociologického výzkumu. Praha: Svoboda, 1975. LAAN, G. van der. Otázky legitimizace sociální práce. Boskovice: Albert, 1998. JAMES, W. Pragmatismus. Nové jméno pro staré způsoby myšlení. Praha: CDK, 2003. FAYERABEND, P. Rozprava proti metodě. Praha: Aurora, 2001. HACKING, I. Sociálna konštrukcia - ale čoho? Čo je a čo nie je sociálnou konštrukciou. Bratislava: Kalligram, 2006. BERGER, PL., LUCKMANN, T. Sociální kontrukce reality. Pojednání o sociologii vědění. Brno : CDK, 1999. ZNEBEJÁNEK, F. Teorie a metoda Herberta Blumera.In Ryšavý, D. (ed.) Acta Universitatis Palackianae Olomuciensis, Facultas Philosophica. Sociologica - Andragogica 2006. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, s. 41 - 55., 2006. STRAUSS, A., CORBINOVÁ, J. Základy kvalitativního výzkumu: postupy a techniky metody zakotvené teorie. Boskovice, Albert, 1999. ISBN 80-85834-60-X.

Požadavky

znalostní písemný testznámkovánívíce než 80% - 100 % = výborně (1)více než 65 % - 80 % = velmi dobře (2)55% - 65 % = dobře (3)méně než 55 % = nesplnil/a/ (4)

Garant

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. František Znebejánek, Ph.D.