Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kazuistický seminář 5 (KAS / 6KAZ5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6KAZ5 - Kazuistický seminář 5, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Supinová reflexe vykonané odborné praxe ve zdravotnické organizaci, zaměřené na ošetřovatelskou péči v oblasti sociálních potřeb klientů. Zamyšlení se nad možnostmi a limity sociální práce ve zdravotnických zařízeních.2. Stanovení cílů učení, plánu učení a relevantních dokladů k plnění daných úkolů a individuálních cílů učení. Téma: Rozvoj dovedností v oblasti sebeřízení a citlivosti pro etické aspekty a dilemata praxe.3. Zařazení pracoviště do sítě zdravotně sociálních služeb, zamyšlení se nad možnostmi spolupráce s dalšími institucemi, mezioborové spolupráce.4. Reflexe naplňování povinných úkolů a individuálních cílů učení.5. Reflexe naplňování plánu učení. Témata: Zásady profesionálního rozvoje. Dovednosti v oblasti sebeřízení a citlivosti pro etické aspekty a etická dilemata.6. Reflexe naplňování plánu učení. Témata: Zásady profesionálního rozvoje. Dovednosti v oblasti sebeřízení a citlivosti pro etické aspekty a etická dilemata.7. Reflexe naplňování plánu učení. Témata: Zásady profesionálního rozvoje. Dovednosti v oblasti sebeřízení a citlivosti pro etické aspekty a etická dilemata.8. Studenti/Studentky se seznámí: s právními předpisy, se zdroji a formami informací, o klientech, s vedením spisové dokumentace.9. Orgán SPOD, jeho úloha a organizační struktura. Stanovení vyhodnotitelných cílů praxe s ohledem na prohloubení odborných znalostí, na profesní a osobnostní růst, uplatnění nabytých získaných dovedností. - metod sociální práce.10. Právní předpisy v oblasti SPOD, další navazující právní normy, např. Listina základních práv a svobod, Úmluva o právech dítěte. Modelové uplatnění souvisejících právních norem při řešení jednotlivých kauz.11. Práce sociálního pracovníka v rodině - přístup ke klientovi, prostředí rodiny. Vedení spisové dokumentace - opatrovnický spis Om.12. Individuální plánování při práci s rodinou, dítětem.

Získané způsobilosti

Schopnost analyzovat a kriticky reflektovat získané poznatky studujících z realizovaných exkurzí odborných pracovišť Schopnost být kritický i sebekritickýSchopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémyCit pro rovné příležitosti a genderové problémySchopnost zhodnotit svůj pracovní výkonSchopnost jednat na základu etických zásadInterpersonální a interakční dovednostiDovednosti při zaznamenávání dat a jejich analýzy

Literatura

NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: GRADA Publishing, 2006. ISBN 80-247-1150-8.MIKŠOVÁ, Z. et al. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN 80-247-1442-6.MIKŠOVÁ, Z., FROŇKOVÁ, M., ZAJÍČKOVÁ, M.:. Kapitoly z ošetřovatelské péče 1.Ošetřovatelský proces při zajištění základních potřeb klienta, nemocného. Praha: Grada Publishing, 2006. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, str. 289-323, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Odborné praxe. Ostrava : OU, 2008. TRACHTOVÁ, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno : IDVZ, 2000. ISBN 80-7013-285-X.NOVOTNÁ, V., FEJT, V. Sociálně-právní ochrana dětí. Praha: Univerzita J. A. Komenského, s.r.o., 2009. ISBN 9788086723778.Matoušek, O. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. Vyhláška 505/2006 Sb. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. MATĚJČEK, Z. Co, kdy a jak ve výchově dětí, 4. vyd. Praha : Portál, 2007. KRATOCHVÍL, S. Manželská terapie. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-332-3.Kolektiv autorů. Multidisciplinární přístupy pomáhajících profesí. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 2007. Macková, M. Sborník přednášek z mezinárodní konference : Sociální pracovník ve zdravotnickém zařízení. Brno, 2005. DUNOVSKÝ, J. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha: Grada, 1995.

Požadavky

Požadavky k připuštění k zápočtu:Aktivní účast na cvičeních (2 omluvené absence), plnění povinných úkolů dle Průvodce odborným praktickým vzděláváním.Průběžná reflexe naplňování individuálního cíle učení. Prezentace odborné souvislé praxe před skupinou v programu MS Power Point, studium povinné literatury.

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.Mgr. Jana SchikorováMgr. Alena Šarochová