Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kazuistický seminář 6 (KAS / 6KAZ6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6KAZ6 - Kazuistický seminář 6, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Skupinová reflexe souvislé odborné praxe ve zdravotnickém zařízení, posouzení plnění individuálních cílů, ujasnění předpokladů pro vykonávání odborné praxe, zamyšlení se nad jejími možnosti a limity. Stanovení cílů průběžné praxe.2. Plánování cílů učení, povinných úkolů a individuálních cílů, stanovení relevantních dokladů jejich plnění.3. Zařazení pracoviště do sítě zdravotnických a sociálních služeb, zamyšlení se nad možnostmi spolupráce s dalšími institucemi.4. Reflexe naplňování povinných úkolů a individuálních cílů učení / činností ZSP. Supervize průběhu praktického vzdělávání.5. Reflexe naplňování povinných úkolů a individuálních cílů učení / činností ZSP. Supervize průběhu praktického vzdělávání6. Reflexe naplňování povinných úkolů a individuálních cílů učení / činností ZSP. Supervize průběhu praktického zvdělávání.7. Studenti/Studentky reflektují používané metody a přístupy ke klientům na pracovišti. Pozorují jednání sociálního pracovníka s klientem na pracovišti, vypracovávají záznam z pozorování.Průběžně hodnotí cíle praxe.8. Studenti/Studentky se zaměří na objasnění typologie zdravotních a sociálních problémů u klientely daného zařízení.9. Referují o návštěvě sociálního pracovníka v klientově přirozeném prostředí a svém pracovním zapojení v terénu, navrhují možnosti řešení jednotlivých situací. Vypracovávají záznam z návštěvy.10. Reflektují samostatnou práci s klientem.11. Provádějí zhodnocení služeb poskytovaných zařízením, komentují používané metody a techniky sociální práce s ohledem na potřeby klientů a současná teoretická východiska sociální práce.12. Hodnocení (individuální a skupinové) cílů praxe studentů, naplňování činností zdravotně sociálního pracovníka, přínosu praxe pro studenty

Získané způsobilosti

Schopnost analyzovat a kriticky reflektovat získané poznatky studujících z realizovaných exkurzí odborných pracovišť Schopnost být kritický i sebekritickýSchopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémyCit pro rovné příležitosti a genderové problémySchopnost zhodnotit svůj pracovní výkonSchopnost jednat na základu etických zásadInterpersonální a interakční dovednostiDovednosti při zaznamenávání dat a jejich analýzy

Literatura

GLADKIJ, I., a kol.:. Management ve zdravotnictví. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-996-8.Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Odborné praxe. Ostrava : OU, 2007. Matoušek, O. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. HAWKINS, P., SHOHET, R. Supervize v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2004. Vyhláška 505/2006 Sb. Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách. ZAVÁZALOVÁ, H. Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha : Karolinum, 2.vyd., 2004. ISBN 80-246-0467-1.SCHMIDBAUER, W. Syndrom pomocníka. Portál. Praha, 2008. Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha : SLON, 2009. webovské stránky MZ ČR, webovské stránky WHO, SZÚ, ÚZIS.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních (2 omluvené absence). Aktivní participace na skupinové supervizi. Průběžná reflexe naplňování individuálního cíle. Prezentace odborné souvislépraxe před skupinou v programu MS Power Point. Vypracování kompletního portfolia odborného praktického vzdělávání jepodmínkou udělení zápočtu a přistoupení ke státní závěrečné zkoušce. Studium povinné literatury.

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.