Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychosociální aspekty zdraví a nemoci (KAS / 6PAZN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6PAZN - Psychosociální aspekty zdraví a nemoci, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí zdraví a nemoci, holistický přístup ke zdraví, protektivní a rizikové faktory.2. Seznámení s oborem sociologie medicíny.Salutogenetické faktory ovlivňující zdraví, etické hodnoty v péči o zdraví, zdravý životní styl, prevence zdraví, World Health Organization.3. Úloha sociálního pracovníka v primární, sekundární a terciární prevenci zdraví, základy hygieny a protiepidemiologických opatření.4. Základy laické první pomoci.5. Systém zdravotní péče v ČR, zdravotní služby a možnosti odborné lékařské péče.6. Lékařská terminologie: etiologie a patogeneze chorob, lékařská anamnéza, vyšetřovací metody a diagnostika, terapie, rehabilitace.7. Vybrané choroby endokrinního systému (diabetes mellitus): anatomie endokrinního systému, hormonální funkce, sociální dopady nemoci, úloha sociálního pracovníka v jejich prevenci.8. Vybrané poruchy imunity (alergická onemocnění, syndrom selhání imunity): fyziologie imunitního systému, problematika izolace, stigmatizace a význam sociální práce s nemocnými s poruchami imunity.9. Vybrané kardiovaskulární choroby (hypertenze, AIM, angina pectoris, cévní mozková příhoda): anatomie srdečně-cévního systému, fyziologické funkce, cílená prevence kardiovaskulárních chorob a změna životního stylu. Změna sociálních funkcí nemocného, význam sociální práce a rehabilitace.10. Duševní nemoci (psychotické poruchy, neurózy, poruchy nálady): přehled symptomatologie v psychiatrii, rozvoj duševních chorob, změny sociální adaptace a chování u nemocných, formy terapie, intermediární péče, úloha sociální práce.11. Problematika onkologických chorob. Formy léčby, sociální práce v onkologii. Hospicová péče, problematika umírání a smrti.12. Vybrané poruchy spojené s těhotenstvím, porodem a šestinedělím u ženy a novorozence. Možnosti řešení vzniklých sociálních situací.

Získané způsobilosti

- porozumění psychosociálním aspektům zdraví i nemoci a získání dovednosti aplikovat poznatky v praktických situacích- schopnost spolupráce v multiprofesionálním kontextu- schopnost jednat v souladu s etickými zásadami, získat cit pro rovné příležitosti osob se zdravotními problémy- schopnost sociální zodpovědnosti a uvědomění- získání základní orientace v anatomii, fyziologii organismu a nejčastějších chorobách

Literatura

Adam, Z., Vorlíček, J. Paliativní medicína. Praha : Grada Publishing, 2003. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha : Portál - 3. vyd., 2009. Edwards, S., Richards, A. Repetitorium pro zdravotní sestry. Praha : Grada Publishing, 2003. MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha: Grada, 2008. BÁRTLOVÁ, S., MATULAY, S. Sociologie zdraví, nemoci a rodiny. Martin, Osveta, 2009. PUSTELNÍK, K. Zdravotnické systémy. Ostrava: ZSF OU, 2003. SMOLÍK, P. Duševní a behaviorální poruchy. Průvodce klasifikací. Nástin nozologie. Diagnostika. Praha : Maxdorf, 2001. Ferko, a. a kol. Chirurgie v kostce. Grada, Praha, 2002. ISBN 80-247-0230-4.Národní program podpory zdraví. KAPR, J., KOUKOLA, B. Pacient - Revoluce v poskytování péče. Praha: Sociologické nakladatelství SLON, 1998. Zgola, J. M. Profesionální péče o staré a dlouhodobě nemocné. Praha : Grada, 2001. Koliba, P. Propedeutika v gynekologii a porodnictví pro porodní asistentky. Ostrava, 2004. Macků, F., Macků, J. Průvodce těhotenstvím. Praha : Grada, 1998. Bydžovský, J. První pomoc. Praha: Grada, 2004. Dušek, K., Večeřová-Procházková. První pomoc v psychiatrii. Praha : Grada, 2005. Janosik, Ellen H. Psychiatrická ošetrovatelská starostlivost. Martin : Osveta, 1999. nullBaudiš, P., Libiger, J. Psychiatrie a etika. Praha : Galén, 2002. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2002. MATOUŠEK, O. A KOL. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. BERÁNKOVÁ, I. Sociální pracovník a hospitalizovaný pacient. Ostrava: ZSF OU, diplomová práce, 2001. Tomeš, I. Sociální správa. Praha: Portál, 2002. Kallwass, A. Syndrom vyhoření v práci a v osobním životě. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-299-7.Klener, P. Vnitřní lékařství. Praha: Karolinum, 1997. WASSERBAUER, S. a kol. Výchova ke zdraví. 1. vyd. Praha: Státní zdravotnický ústav, 2001. ISBN 80-7071-145-0.JAROŠOVÁ, D. Základy veřejného zdravotnictví. Ostrava: ZSF OU, 2003.

Požadavky

Požadavky k připuštění k zápočtuAktivní účast na cvičeních (2 omluvené absence)Splnění podmínek a úkolů stanovených vyučující v IS MOODLeEsej na vybrané téma, odevzdání v termínu a rozsahu stanoveném vyučující.V případě splnění uvedených podmínek může studující absolvovat zápočtový test. Zápočet bude udělen po úspěšném zvládnutí písemného testu v souladu s bodovým hodnocením Studijního a zkušebního řádu OU.Body Zápočet OU 91 - 100 započteno 81 - 90 71 - 80 61 - 70 51 - 60 0 - 50 Nezapočteno.

Garant

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.Mgr. Iva Kuzníková, Ph.D.