Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychohygiena pro sociální pracovníky (KAS / 6PSHG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6PSHG - Psychohygiena pro sociální pracovníky, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychohygiena - psychologie zvládání života. Syndrom vyhoření.2. Základní principy - relativita, kotvení, rámec, reflektování.3. Etické zásady - cíle a hranice.4. Zásady kotvení v prožívané realitě.5. Rámec. Přechody.6. Reflektování.7. Psychologická teorie relativity.8. Proces a prostředky.9. Kořeny motivace a patologie.10. Vnitřní domácnost - práce s prožitky.11. Krize a změna v každodenním životě.12. Každodenní život: práce, volný čas, aktivita, odpočinek.

Získané způsobilosti

- Studenti získávají znalosti základních principů psychohygieny.- Studenti na vlastních zkušenostech analyzují různé možnosti ohrožení psychiky jedince, zkoumají konkrétní kroky vedoucí k tzv. syndromu vyhoření. - Studenti si ověří a procvičí v rámci sebezkušenostních technik vlastní schopnost aplikace teoretických konceptů psychohygieny a různých praktických postupů, vedoucích k udržení psychického zdraví a zdravého životního stylu.

Literatura

Watzlawick, P. Jak skutečná je skutečnost. Hradec Králové: Konfrontace, 1998. HÁJEK, K. Práce s emocemi pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2007. Frýba, M. Psychologie zvládání života. Brno: MU, 1995. Hájek, K. Tělesně zakotvené prožívání. Praha : UK, 2002. Watzlawick, P. Úvod do neštěstí. Hradec Králové: Konfrontace, 1994. Watzlawick, P. Všechno dobré je k něčemu zlé aneb Řešení paní Hekaté. Hradec Králové: Konfrontace, 1995. Frýba, M. Abhidhamma - základy meditativní psychoterapie a psychohygieny. Praha: Stratos, 1991. Fromm, E. Anatomie lidské destruktivity. Praha: NLN, 1997. Buber, M. Já a ty. Olomouc: Votobia, 1995. KASTOVÁ, V. Krize a tvořivý přístup k ní. 1. vyd., Praha: Portál, 168 s.,ISBN 80 - 7178 - 365 - X., 2000. Šimek, J. Lidské pudy a emoce. Praha: NLN, 1995. Coan, R. W. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha: Grada, 1999. WATZLAWICK, P., BAVELASOVÁ, J.B., JACKSON, D.D. Pragmatika lidské komunikace. Hradec Králové, 1999. Gruen, A. Šílenství normality. Praha: Lumír Nahodil, 2001. FRÝBA, M. Umění žít šťastně. Praha: Argo, 2003. ISBN 80-7203-484-7.

Požadavky

Požadavky k připuštění k zápočtu:Aktivní účast studenta na seminářích, kompetence vztahovat teoretická východiska předmětu k praxi sociálního pracovníka, které budou průběžně ověřovány v rámci diskusí na seminářích.

Garant

Mgr. Tomáš Šobáň

Vyučující

Mgr. Tomáš Šobáň