Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné právo (KAS / 6ROPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6ROPR - Rodinné právo, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem, předmět, principy a prameny rodinného práva, historický vývoj práva, jeho místo v systému práva a vztah k ostatním právním odvětvím, historický vývoj SPOD.2. Rodina, rodinně právní vztahy, jejich subjekty a obsah, právní skutečnosti v rodinném právu, vymezení základních pojmů, základní zásady sociálně právní ochrany dětí.3. Manželství předoddavkové řízení, vznik neplatnost a neexistence manželství, následky neplatnosti manželství, vztahy mezi manžely, práva a povinnosti manželů, partnerství.4. Zánik manželství, rozvod sporný a nesporný, majetkové vztahy mezi manžely, v neseznaném soužití a registrovaném partnerství, právní důsledky rozvodu manželství včetně majetkových.5. Rodičovská zodpovědnost - vztahy mezi rodiči a dětmi, jméno a příjmení dítěte, omezení, zbavení či pozastavení rodičovské zodpovědnosti, úprava styku.6. Rodičovství - určení a popření mateřství, určení a popření otcovství, práva a povinností dětí vůči rodičům, vztahy dítěte ke třetím osobám, k příbuzným a nevlastním rodičům.7. Činnost orgánů SPOD, preventivní činnost, výchovná opatření, pěstounská péče, náhradní rodinná péče dle §45 zákona o rodině.8. Ústavní výchova a jiná výchovná opatření.9. Zprostředkování osvojení a poručenství, orgány SPOD, vedení spisu a evidence těmito orgány, pojem druhy osvojení, předpoklady a podmínky osvojení, právní následky osvojení; opatrovnictví a poručenství.10. Vyživovací povinnost, obecné předpoklady pro vznik a zánik nároku, rozsah vyživovací povinnosti.11. Povinností orgánů sociálně právní ochrany, zajišťování návratu dětí z ciziny.12. Exkurz do zákona č. 218/2003. Shrnutí témat - diskuse.

Získané způsobilosti

- schopnost udělat zdůvodněná rozhodnutí- motivovat lidi a vést je ke společným cílům- schopnost spolupráce v mezinárodním kontextu- schopnost identifikovat, zaujmout postoj a řešit problémy- schopnost aplikovat poznatky v praktických situacích- poznání a porozumění předmětu studia, porozumění profesi- schopnost vyhledávat, zpracovávat a analyzovat informaci z různých zdrojů- komunikovat s neprofesionálními partnery v dané oblasti

Literatura

Zákon č. 218/2003Sb., v platném znění. Zákon č. 359/1999Sb., v platném znění. Zákon č. 94/1963Sb., v platném znění. HRUŠÁKOVÁ, M. a kol. Zákon o rodině - komentář. 2. vydání. Praha:C.H.Beck, 2001. HOLUB, M., NOVÁ, H. Zákon o rodině - komentář a předpisy související. 8. aktualizované vydání ke stavu 1.9.2007. Praha: Linde, 2007. Listina základních práv a svobod. Sdělení FMZV č. 104/1991 Sb. - o Úmluvě o právech dítěte. Sdělení MZV č. 34/1998Sb., Aspekty mezinárodních únosů dětí. Sdělení MZV č. 43/2000Sb. m.s., Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení. Sdělení MZV, č. 54/2001 Sb. m. s. Evropská úmluva o výkonu práv dětí. Zákon č. 117/1995Sb., o státní sociální podpoře, vybraná ustanovení. Zákon č. 463/1991Sb., o životním minimu, vybraná ustanovení. Zákon o sociálně právní ochraně. Komentář. Praha : Linde, 2002.

Požadavky

Úspěšné absolvování ústní zkoušky

Garant

Mgr. Vladimíra Knýblová

Vyučující

Mgr. Vladimíra KnýblováMgr. Vladimíra Knýblová