Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální stát a sociální klientela (KAS / 6SOKL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6SOKL - Sociální stát a sociální klientela, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vymezení pojmu sociální stát. Jeho hlavní problémy.2. R.Castel: Metamorfózy sociální otázky3. Vývoj sociálního státu ve vybraných zemích4. Typologie sociálního státu.5. Esping-Andersen: Sociální základy postindustriálních ekonomik.6. Rosanvallon: Nová otázka sociální.7. Sociální exkluze a opatření, jež jí mají čelit.8. Chudoba a bída.9. Nezaměstnanost.10. Současná krize sociálního státu, příčiny a možnosti překonání. Návrhy na řešení problémů sociálního státu.11. Globalizace a sociální stát.12. Teorie sociálna ve vztahu k problémům sociálního státu.

Získané způsobilosti

Studenti by měli získat schopnost analyzovat problémy sociálního státu, sociální politiky a veřejného sektoru. Měli by být schopni odhadnout praktický dopad opatření v oblasti sociální politiky. Měli by se naučit vyhledávat relevantní informace z různých sfér sociální politiky a pracovat s nimi. Měli by získat schopnost dešifrovat řadu klišé, která jsou v oblasti sociální politiky šířena politiky a médii.

Literatura

Keller, J. Soumrak sociálního státu. Praha: SLON, 2005. On-line katalogy knihoven. Murray, Ch. Příliš mnoho dobra. Americká sociální politika 1950-1980. Praha : SLON, 1998. ESPING-ANDERSEN, G. Social Foundations of Postindustrial Economics. Oxford: Oxford University Press, 1999. REICH, R. V pasti úspěchu. Diagnóza kapitalismu 21. století. Praha: Prostor, 2003. SCHMIDT, J. Wohlfahrtsstaaten im Verglech. Opladen: Leske+Budrich, 2002.

Požadavky

Průběžný test a test závěrečný

Garant

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.Mgr. Petra Kowaliková, Ph.D.