Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s lidmi se zdr. postižení (KAS / 6SOZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6SOZP - Sociální práce s lidmi se zdr. postižení, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociálně kulturní pojetí handicapu. Základní terminologie, typologie zdravotního postižení.2. Společenské a právní aspekty postavení lidí se zdravotním postižením - historická východiska a současnost.3. Identita, předsudky, stigma, marginalizace.4. Zdravotní postižení v rodině a partnerských vztazích.5. Gender, sexualita, genetika, eugenika - etické otázky.6. Násilí na lidech s postižením.7. Bariéry fyzického a sociálního prostředí.8. Copingové strategie.9. Koncept lidských práv. Integrace, inkluze, exkluze, diskriminace, empowerment.10. Sociální, zdravotní, vzdělávací a mediální politika vůči lidem s postižením11. Role organizací osob se zdravotním postižením - politické a právní aspekty.12. Mezinárodní hnutí. Role sociálního pracovníka v rámci intervencí sociální práce ve vztahu k lidem s postižením.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je rozvíjení profesní kompetence v oblasti individuální a skupinové sociální práce s lidmi se zdravotním postižením. Absolvent kurzu:- dovede přijímat sociální rozlišnost - má schopnost identifikovat oblasti intervencí sociální práce ve vztahu k lidem se zdravotním postižením- má dovednost řešit problémové situace spojené s řešením životních podmínek lidí s postižením- má schopnost aplikovat teoretické poznatky v praktických situacích- má základní interpersonální a interakční dovednosti při kontaktu s lidmi s postižením - má cit pro rovné příležitosti lidí s postižením a genderové problémy ve vztahu k této skupině osob

Literatura

Národní plán podpory a integrace osob se zdrav. postižením. Národní rozvojový program mobility pro všechny. KRHUTOVÁ, L. Občané se zdravotním postižením a veřejná správa. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005. VÁGNEROVÁ, M. a kol. Psychologie hendikepu. Praha : Karolinum 2000. Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením. MURPHY, R. F. Umlčené tělo. Praha: Slon, 2001. Novosad, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-197-5.KACANU, E. Jsme inva-lidé, Praha : Mutabene 2001. JESENSKÝ, J. Kontrapunkty integrace zdravotně postižených. Praha: Karolinum, 1995. Allport, G. W. O povaze předsudků. Praha: Prostor, 2004. Goffman, E., Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: SLON, 2003. Oliver, M., Sapey, B. Social Work With Disabled People. London: Macmillan Press, 1999. Blažek, B., Olmrová, J. Světy postižených. Praha : Avicenum, 1988.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce včetně prezentace, 80% povinné docházky na cvičení.2. Esej v rozsahu 4-5 normostran textu na zvolené téma v oblasti Přehledu probírané látky. 3. Zápočtový test, podmínka dosažení min. 70% bodů.

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.