Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce se seniory (KAS / 6SPSN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 6SPSN - Sociální práce se seniory, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální práce se seniory - vymezení pojmů, východiska sociální práce se seniory, historický vývoj.2. Sociální problémy seniorů a možnosti (a limity) jejich řešení. Odchod do starobního důchodu, změna sociálních rolí, sociální důsledky involučních procesů ve stáří, smrt partnera a blízkých lidí3. Problematika Institucionalizace, adaptace na nové bydlení a institucionální péči.4. Principy poskytování sociální pomoci seniorům, subjekty poskytující sociální pomoc seniorům. Sociální prevence - specifika sociální prevence u seniorů. Hmotná nouze, stav hmotné nouze, řešení hmotné nouze. Chudoba u seniorů - mýty a skutečnost, sociologické výzkumy. Bezdomovectví.5. Služby sociální péče pro seniory - pečovatelská služba, asistenční služba, osobní asistence, služby krizové intervence, respitní péče, stravování v jídelnách, služby v klubech důchodců, péče v domovech sociálních služeb. Organizační struktura, management, podmínky poskytování, koordinace poskytovaných služeb, financování. Dávky sociální péče pro seniory a zdravotně postižené. Příspěvek na péči.6. Krizová pomoc seniorům. Průběh a důsledky krize u seniorů. Specifika krizové intervence u seniorů. Subjekty poskytující služby krizové intervence.7. Sociální práce se seniory ve zdravotnických zařízeních. Pracovní postupy sociálního pracovníka užívané ve zdravotnictví. Úloha sociálního pracovníka při propuštění starého rizikového pacienta z akutní péče. Sociální práce s rodinou seniora. Přímá sociální práce se starším pacientem.8. Sociální práce v rezidenčních zařízeních. Činnosti sociálního pracovníka v domově důchodců a LDN. Adaptační proces, individuální plán péče. Práce s rodinou klienta.9. Sociální práce se seniory v domácím prostředí. Signalizace a hodnocení potřeb. Šetření v domácnosti seniora, tzv. rizikový senior - vymezení pojmu, vyhledávání tzv. "rizikových" seniorů, péče o ně. Koordinace služeb. Poradenství.10. Respitní péče o pečující osoby, sociální práce v paliativní péči11. Vybrané metody práce se seniory (upoutanými na lůžko, s těžkým postižením a s omezením v pobybu nebo komunikaci, se seniory trpícími zmateností, demencí, včetně Alzheimerovy choroby)12. Komunitní práce se seniory. Prevence potřeby sociálních služeb a podpora zdraví. Komunitní plánování v péči o seniory. Principy komunitní sociální práce se seniory.

Získané způsobilosti

. se orientuje v soc. práci zaměřené na seniory v historickém kontextu- se orientuje v sociálních problémech seniorů a v možnostech jejich řešení. orientuje se vy systému služeb sociální péče a sociálních dávek zaměřených na seniory- zná základní principy a mechanismy krizové pomoci senoirům- orientuje se v oblasti sociální práce ve zdravotnických zařízeních- zná možnosti respitní, paliativní péče a vybrané metody sociální práce se specifickými skupinami seniorů (např. pacitenti upoutaní na lůžko, senioři trpící demencí, včetně Alzhemerovy choroby)- zná také možnosti uplatnění komunitní práce se seniory

Literatura

SÝKOROVÁ, D. Autonomie ve stáří. Kapitoly z gerontosociologie. Praha: SLON, 2007. kol. autorů. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada, 2008. Kalvach, Z., Čeledová, L., Holmerová, I. Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada, 2011. Dvořáčková, D. Kvalita života seniorů v domovech pro seniory. Praha: Grada, 2012. Haškovcová, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-363-5.Malíková E. Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních. Praha: Grada, 2011. Mlýnková J. Péče o staré občany. Praha: Grada, 2011. Čevela, Čeledová, Kalvach. Sociální gerontologie. Praha: Grada, 2012. Haškovcová H. Sociální gerontologie, aneb, Senioři mezi námi. Praha: Galén, 2012. Hrozenská M., Dvořáčková D.. Sociální péče o seniory. Praha: Grada, 2013. Matoušek, O. Sociální práce v praxi: specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Zgola, J. M. Úspěšná péče o člověka s demencí. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0183-9.POKORNÁ, A. Komunikace se seniory. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3271-8.Přibyl H. Komunikace se zaměřením na seniory. Cesta k profesionálnímu ošetřovatelství. 2010. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, str. 289-323, 2003. ISBN 80-7178-548-2.Janečková , Vacková. Reminiscence. Praha: Portál. PICHAUD, C., THAREAUOVÁ. Soužití se staršími lidmi. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-184-3.NAVRÁTIL, P. Teorie a metody sociální práce. Brno: Marek Zeman, 2001. Novosad, L. Základy speciálního poradenství. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-197-5.Kubíčková, N. Zármutek a pomoc pozůstalým. Praha: ISV, 2001. ISBN 80-85866-82-X.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, znalost povinné literatury - prověření se uskuteční formou písemného testu

Garant

doc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina KarchňákováMgr. Dana Rojkovádoc. PhDr. Dana Sýkorová, Ph.D.Mgr. Kateřina KarchňákováMgr. Dana Rojková