Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Disability studies (KAS / 8KDIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8KDIS - Disability studies, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretická východiska disability studies. Terminologie.2. Metodologické problémy výzkumu disability.3. Historie zdravotního postižení4. Sociální fungování, komplexita životní situace v kontextu disability.5. Osobní autonomie, autonomie skupiny.6. Mezinárodní hnutí za občanská práva lidí s postižením. Politické aktivity lidí s postižením v ČR.7. Organizace pro osoby se zdravotním postižením a organizace osob se zdravotním postižením.8. Jazykové a etické aspekty zdravotního postižení.9. Sociálně kulturní konstrukce zdravotního postižení. Identita.10. Zdravotní postižení v literatuře a ve výtvarném umění.11. Zdravotní postižení ve filmové a televizní tvorbě.12. Zdravotní postižení a zpravodajská média.13. Umělecká tvorba lidí s postižením.14. Významné osobnosti se zdravotním postižením v historii a současnosti.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu získá znalost multioborového kontextu životních podmínek lidí s disabilitou. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu dovede popsat a argumentovat odlišnosti mezi tradičními klinickými přístupy v náhledu na zdravotní postižení a sociálně kulturním pojetím zdravotního postižení a dovede jekriticky reflektovat.

Literatura

KOLÁŘOVÁ, K. (ed). Jinakost - postižení - kritika: Společenské konstrukty nezpůsobilosti a hendikepu. Praha: SLON, 2013. Krhutová, L. Úvod do Disability studies. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2013. Goodley, D. Disability Studies. An Interdisciplinary Introduction. London: Sage Publiactions., 2011. BARNES, C., OLIVER, M., BARTON, L. Disability Studies Today. Cambridge: Polity Press, 2002. Bauby, J. D. Skafandr a motýl. Brno: JOTA, 2008. Krhutová, L. Sociální práce a lidé se zdravotním postižením - studijní opora OU. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. Goffman, E. Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Praha: Slon, 2003. Murphy, R.F. Umlčené tělo. Praha, 2001.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 70%. Odborná esej dle zadaných kritérií.

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.