Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Habilitace a rehabilitace (KAS / 8KHAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8KHAR - Habilitace a rehabilitace, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní terminologie - nemoc vs. zdravotní postižení, disabilita, hendikep, habilitace, rehabilitace, dlouhodobá péče, kulturní a jazykové kontexty pojmu "koordinovaná rehabilitace".2. Koncept re/habilitace (RHC) a koncept dlouhodobé péče (LTC) - empirická a teoretická východiska, aktuální diskurz, historie, principy, členění. Situace v ČR a v zahraničí.3. Cílové skupiny RHC a LTC.4. Prostředky rehabilitace ve zdravotnictví.5. Prostředky sociální rehabilitace.6. Prostředky předpracovní a pracovní rehabilitace.7. Prostředky pedagogicko-výchovné rehabilitace.8. Nástroje měření funkčních výkonů a zjišťování potřeb při změně zdravotní kondice.9. Interprofesní týmy v RHC a LTC a podpůrné sociální sítě v RHC a LTC.10. Koordinace a síťování v RHC a LTC.11. Case management v RHC a LTC.12. Krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán.13. Financování a legislativa v oblasti RHC a LTC.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná a chápe rozdíl mezi nemocí, zdravotním postižením, disabilitou a hendikepem, zná a chápe systémový rámec re/habilitace a dlouhodobé péče v národním a mezinárodním kontextu, orientuje se v prostředcích a nástrojích RHC a LTC, orientuje se v metodách a postupech zjišťování potřeb člověka při změně zdravotní kondice, má základní znalosti funkcí interprofesních týmů a podpůrných sítí v procesu RHC a LTC, rozumí principu a způsobu tvorby rehabilitačního plánu.Odborné dovednosti: Absolvent předmětu umí popsat a zdůvodnit pozici systému re/habilitace a dlouhodobé péče v makro-mezo-mikro společenské praxi, umí popsat, zdůvodnit a argumentovat úlohu jednotlivých složek v systému tzv. koordinované rehabilitace a principy jejich fungování.

Literatura

Krhutová, L. Autonomie v kontextu zdravotního postižení. Boskovice: Albert. Krhutová, L., Kristiníková, J. Koordinovaná rehabilitace a dlouhodobá zdravotně sociální péče.stravě. Ostrava: Ostravská univerzita v O, 2013. Kalvach Z. a kol. Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada., 2011. Pfeiffer, J., Švestková, O. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví MKF. WHO, 2001. České vydání v překladu. Praha: Grada Publishing, a.s., 2008. Praha : Grada Publishing, a.s., 2008. Pfeiffer, J., Švestková, O. Rehabilitace jako ucelený systém. České Budějovice, ZSF JU, 2005. Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením. 2010. Bruthansová, D., Jeřábková, V. Koordinovaná rehabilitace. Praha: VÚPSV., 2012. Krhutová L. Teorie a modely zdravotního postižení. Sociální práce/Sociálna práca, 4, 2010, 2010. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí. Praha: Triton, 2006. VOTAVA, J. a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. ISBN 80-246-0708-5.

Požadavky

a) Požadavky nutné pro přistoupení k zkoušce:Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 70%. b) Písemný test (50% úspěšnost)

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.