Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezin.klasif.funk.schopn.,disab. a zdr. (KAS / 8KMKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8KMKF - Mezin.klasif.funk.schopn.,disab. a zdr., Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Cíle, účel, důvody a historie vzniku MKF.2. Terminologie a struktura MKF.3. Možnosti a způsoby využití MKF - analýza modelového příkladu praktické aplikace MKF.4. Principy kódování podle MKF, komponenty, domény, kvalifikátory.5. Principy a příklady používaných diagnostických nástrojů (metody, testy).6. Role MKF v rehabilitačním plánu.Cvičení: výuka bude zaměřena na získání dovedností základního posouzení funkčního potenciálu člověka s vývojovou či získanou dočasnou nebo trvalou změnou zdravotní kondice v interakci s jeho prostředím. Výstupem bude zpracování kazuistiky a návrh rehabilitačního plánu v kontextu MKF.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná účel, cíle, důvody a historii vzniku MKF, její strukturu, způsoby využití a legislativní rámec ve vazbě na potřeby rehabilitace a dlouhodobé zdravotně sociální péče. Zná obsahy pojmů disabilita - impairment - struktury a funkce - aktivity - participace. Má přehled o vybraných nástrojích měření funkčního a zbytkového potenciálu zdraví. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu dovede základním způsobem provést posouzení funkčního potenciálu člověka s vývojovou či získanou dočasnou nebo trvalou změnou zdravotní kondice v interakci s jeho prostředím, umí schematicky navrhnout jeho rehabilitační plán.

Literatura

MKF. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví WHO. PRAHA: Národní rada osob se zdravotním postižením, 2008. Bruthansová, D., Červenková, A., Jeřábková, V. Nová klasifikace nemoci a zdraví. Česká geriatrická revue, 7, 2,, 2009. http://www.who.int/classifications/icf/en/? [ cit. 2013-08-15]

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 70%. Semestrální práce. Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.Mgr. Lenka Krhutová, Ph.D.