Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní rehabilitace (KAS / 8KREP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8KREP - Pracovní rehabilitace, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam práce pro člověka.2. Pracovní rehabilitace v systému koordinované rehabilitace - vymezení základních pojmů.Legislativní rámec pracovní rehabilitace v ČR a v EU.3. Formy pracovní rehabilitace.4. Předpracovní rehabilitace - základní pojmy. Psychosenzomotorický potenciál, diagnostika pracovního potenciálu, bilanční diagnostika, ergodiagnostika, úpravy pracovního procesu, úpravy pracovního prostředí, využití kompenzačních pomůcek, modelové činnosti, chráněná pracovní místa.5. Diagnostika pracovního potenciálu.6. Možnosti ovlivnění pracovního potenciálu - zvyšování psychosenzomotorického potenciálučlověka, úprava pracovního procesu, úprava pracovního prostředí.7. Kompenzace deficitu - kompenzační pomůcky a přístrojová technika.8. Motivační nástroje při zaměstnávání lidí s disabilitou.9. Poradenské programy k pracovní rehabilitaci a typy pracovně rehabilitačních programů.10. Plánování pracovní rehabilitace - Individuální plán pracovní rehabilitace.11. Průběh pracovní rehabilitace12. Poskytovatelé pracovní rehabilitace - práce se zaměstnavateli.13. Financování systému pracovní rehabilitace v ČR.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu zná základní prostředky a postupy předpracovní a pracovní rehabilitace.Odborné dovednosti: Absolvent předmětu dovede argumentovat postavení pracovní rehabilitace v systému koordinované rehabilitace a pozici poradců a realizátorů pracovní rehabilitace v interprofesním rehabilitačním týmu. Dovede sestavit Individuální plán pracovní rehabilitace.

Literatura

Cenový předpis Ministerstva zdravotnictví (dle aktuální vyhlášky pro příslušný rok). Vyskotová, J. Kompenzační pomůcky a přístroje v rehabilitaci. Ostrava: Ostravská univerzita, 2013. Metodiky RAP. Praha: EDOST. Normativní instrukce č. 3/2009 - Postup při zabezpečování pracovní rehabilitace. Švestková, O. a kol. J. Obecný výkladový slovník systému pracovní rehabilitace. Praha: EDOST., 2008. Kol. autorů. Pracovní lékařství. Základy primární pracovně lékařské péče. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů., 2005. Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, v platném znění. JESENSKÝ, J. Uvedení do rehabilitace zdravotně postižených. Praha : Karolinum, 1995. Vyhláška č. 518/2004 Sb., kterou se provádí Zákon o zaměstnanosti, v platném znění. Vyhláška 519/2004 Sb., o rekvalifikaci uchazečů o zaměstnání a zájemců o zaměstnání a o rekvalifikaci zaměstnanců, v platném znění. Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění. Zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník práce, v platném znění. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění. Švestková, O. a kol. Metodiky hodnocení psychosenzomotorického potenciálu člověka [online]. http://rap.pracovnirehabilitace.cz/uploads/File/Metodika%20hodnoceni%20psychosenzomotorickeho%20pote, 2008. Švestková, O. Pfeiffer, J., Kupková. J., Matlasová. H. Mezinárodní klasifikace funkčních schopností, disability a zdraví WHO jako nástroj moderní rehabilitace. 2008.

Požadavky

a) Požadavky nutné pro přistoupení k zkoušce:Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na tutoriálech - 70%. b) Ústní zkouška.

Vyučující

Mgr. Kateřina Macháčková, PhD.Mgr. Andrea RestelováMgr. Kateřina Macháčková, PhD.Mgr. Andrea Restelová