Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie organizace a byrokracie (KAS / 8KSOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8KSOB - Sociologie organizace a byrokracie, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní rysy formálních organizací.2. Historické aspekty vzniku formálních organizací.3. Co je a co není byrokracie.4. Pojetí byrokracie u Maxe Webera.5. Vývoj teorií lidské motivace.6. Analýza byrokratických dysfunkcí.7. Nové pohledy na organizované chování.8. Formální organizace z pohledu paradigmat sociologie.9. Systémový přístup a kontingenční teorie.10. Totální instituce.11. Povaha byrokracie - shrnutí.12. Kritika byrokracie.13. Formální organizace a společnost sítí.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu získá předpoklady pro schopnost orientace v komplexní problematice teorie povahy a fungování organizací. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu je schopen aplikovat získané poznatky při rozboru chodu konkrétní formální organizace, podat kvalifikovaný rozbor nedostatků byrokracie, ale zároveň odhalovat rozšířené obecné stereotypy o fungování správních a firemních institucí a organizací.

Literatura

Keller, J. Sociologie byrokracie a organizace. Praha: SLON, 2007. Morawski, W. Ekonomická sociologie. Problémy, teorie, empirie. Praha: SLON, 2007. Perrow, Ch. Komplex Organizations. New York: Randím House, 1986. Clegg, S. R. Modern Organizations. London: Sage Publications, 1999.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Průběžný písemný test. Závěrečný písemný test.

Garant

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.