Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Terénní sociální práce (KAS / 8KTER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / 8KTER - Terénní sociální práce, Fakulta sociálních studií, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní terminologie - terénní sociální práce, terénní sociální služba, terénní služby podle zákona o sociálních službách. Možnosti a limity terénní sociální práce.2. Terénní sociální práce, její cíle a specifika, cílové skupiny. Terénní sociální pracovník a terénní pracovník - kompetence, znalosti, dovednosti, náplň práce.3. Streetwork - aktivní vyhledávací, doprovodná a mobilní sociální práce, charakteristika, specifika.Modelování navázání kontaktu v terénu.4. Struktura práce s uživatelem v terénu v kontextu Standardů kvality v sociálních službách. Dokumentace terénní sociální práce, organizační zařazení terénního sociálního pracovníka / terénního pracovníka. Ochrana osobních údajů. Spolupráce s dalšími subjekty.5. Rizikové situace při práci v terénu a možná opatření.6. Dilemata a etika terénní sociální práce.7. Vzdělávání a supervize v terénní sociální práci.8. Cílové skupiny terénní sociální práce I. - obyvatelé sociálně vyloučených lokalit.9. Cílové skupiny terénní sociální práce II. - osoby ohrožené závislostmi, osoby poskytující placené sexuální služby.10. Cílové skupiny terénní sociální práce II. - děti a mládež ohrožené společensky nežádoucími jevy, rodiny s dětmi .11. Cílové skupiny terénní sociální práce IV. - osoby bez přístřeší.12. Rozbory příkladů dobré praxe terénní sociální práce I.13. Rozbory příkladů dobré praxe terénní sociální práce II.

Získané způsobilosti

Odborné znalosti: Absolvent předmětu muá odborné znalosti z oblasti prevence sociálních problémů, z oblasti sociální práce prováděné terénní formou, řešení sociálních problémů již existujících a zprostředkování pomoci při jejich řešení v oblasti terénní sociální práce s jedinci, rodinami, sociálními skupinami a komunitami v terénu. Odborné dovednosti: Absolvent předmětu umí komunikovat a angažovat se v přímém kontaktu s lidmi v terénu, rozumí možnostem spolupráce s dalšími odborníky a organizacemi za účelem společných návrhů a postupů pro řešení či zmírňování problémů klientů, dovede podporovat a pomáhat k soběstačnosti lidí v nepříznivé životní situaci tak, aby byli uměli využívali především své vlastní schopnosti a dovednosti, hájili své zájmy a práva, přebírali zodpovědnost za svůj osud a byli schopni dosahovat potřebných změn..

Literatura

NEDĚLNÍKOVÁ, D., eds. Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce. Ostrava: Ostravská univerzita, 2007. Kol. autorů. Profesní dovednosti terénních sociálních pracovníků. Praha: MPSV, 2008. BECHYŇOVÁ, V., KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny. Praha : Portál, 2008. BEDNÁŘOVÁ, Z., PELECH, L. Sociální práce na ulici. Brno: Doplněk, 2000. Matoušek, O. Koláčková, J., Kodymová, P. (eds). Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2006. ŠIMÁČEK, M. Terénní sociální práce jako nástroj pomoci lidem v ghettech. Člověk v tísni, o.p.s. Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění. MATOUŠEK, O. a kol. Encyklopedie sociální práce. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0366-7.Vágnerová M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2012. Nevřala, J. Sociální problémy bezdomovců. Ostrava : FF OU, 2002. ISBN 80-7042-615-2.Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha : SLON, 2009.

Požadavky

Znalost zadaných studijních zdrojů. Účast na cvičení - 70%. Aktivní nácvik rolí. Referát. Prezentace. Písemný závěrečný test.

Garant

Mgr. Dominika Najvert

Vyučující

Mgr. Dominika Najvert